A portugálok fűszerezési szokásainak elterjedése Afrikában, a régi portugál gyarmatokon volt a legjellemzőbb. Swahili nyelven azt jelenti, hogy “bors-bors”, de ez a két szó nem takarja a csípősségre utalást, legalábbis nálunk nem. A madárszer chili a fő összetevője, így meglehetősen csípős, de kevernek még bele édes őrölt paprikát, citromhéjat, fokhagymaport, borsot, hagymaport, babérlevelet, bazsalikomot, tárkonyt és oreganot.
Felhasználási javaslat: Ez a fűszer tökéletes a “Calde Verde”, a protugál leves ízesítésére. Készíthetünk belőle “Molho de piri-piri”-t, egy portugál erős szósz, olíva olajjal keverve, majd pár napig a hűtőben érlelődni hagyjuk. Kiváló még sült csirke-, sült sertés-, marhahúson, sült halon is. Barbecue csirkét, vagy érlelt marhahúst, a sütés előtt kell jól beecsetelni ezzel a csípős szósszal.
Hol használják?: Angóla, Namíbia, Mozambique és Dél-Afrika