Az ízek kavalkádja, a zöld lencse, a kurkuma, a kakukkfű, a fűszerek...csodás. Személyesen nem is igénylek hozzá húst, vagy bármit, csak egy szelet kenyeret, jó rusztikusat, parasztit. Ez a kedvencem bármelyik évszakban, akkor, amikor várva-várom a nyár zöldségszezonját, vagy akkor, amikor beköszönt az ősz, egy hűvösebb napon, annyira finom!
Hozzávalók:
3+2 evőkanál sótlan vaj (100 g)
1 nagy fej vöröshagyma, finomra aprítva
2 fokhagyma gerezd, finomra aprítva
1 evőkanálnyi finomra aprított, friss kakukkfű
1,5 teáskanálnyi őrölt kurkuma
1,2 liter húsleves vagy zöldségleves (alaplé)
3 dl Puy (zöld) Lencse (250 g)
0,5 teáskanál őrölt kardamom
0,25 teáskanál őrölt fahéj
0,25 teáskanál őrölt szegfűszeg
csipetnyi őrölt szerecsendió
feketebors, őrölt
1 doboz (400 ml) kókusztej
Elkészítés:
- Hevítsd fel a sótlan vajat egy lábasban, add hozzá a hagymát, fokhagymát és dinszteld 8-10 percig, üvegesre, állandó kevergetés mellett.
- Tedd hozzá a kakukkfüvet és a kurkumát, főzd tovább még 7-8 percig, amíg egészen selymes , krémes nem lesz.
- Öntsd bele az alaplevet és tedd bele a lencsét is, forrald fel. Ha forr, azonnal vedd le a hőt, és alacsony hőfokon rotyogtasd 25-30 percig, egészen addig, amíg a lencse megfől, de még nem esik szét.
- Egy kisebb lábasban olvaszd fel a vajat alacsony hőfokon. Tedd bele a fűszereket és sűrítsd, állandó keverés mellett, kb. 2 percig. Figyelj oda, mert könnyen odaég. A fűszer mennyiségeket variálhatod, ahogy szereted, ha valamit nem szeretsz, hagyd ki, vagy keveset tegyél bele. Én a szegfűszeggel bánok óvatosan.
- Öntsd bele ezt a fűszervajat a főzelékbe a kókusztejjel együtt, főzd 15 percig alacsony-közepes hőfokon, keverés mellett.
- Sózd, borsozd és tálald forrón, friss petrezselyem zölddel a tetején.
Jó étvágyat!
forrás:http://www.bloggingoverthyme.com