Rendang Curry Marhahúsból, Citromnád Rizzsel

Rendang Curry Marhahúsból, Citromnád Rizzsel

Először egy Penang nevű étteremben rendeltem magamnak Rendang Curry-t, és a gazdag ízvilág, azzal a krémes Kókusztejes selymességgel, teljesen elvarázsolt. Azóta csirkecombokkal is elkészítettem (a receptet hamarosan felteszem). Nekem jöhet a csípős étel, ezt is úgy illik elkészíteni, az eredeti Maláj/Indonéz recepthez hűen, de ízlés kérdése, ki mennyi chilit tesz bele, és milyen erőset. Mellesleg sertéshússal is elkészíthető, de ekkor a főzési időt a húshoz csökkentjük. Na de lássunk hozzá:

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma, finomra aprítva

3 nagyobb piros chili, magozva, finomra aprítva

2-3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

2 tk reszelt friss gyömbér

2 tk őrölt koriander

2 tk őrölt római kömény

1 ek őrölt kurkuma

1 db egész csillagánizs

1 tk só

1 kg pörköltnek való marhahús 3x3 cm kockákra vágva

2x400 ml kókusztej

40 g friss citromnád, két felé osztva

6-10 friss kaffir lime levél

1 rúd fahéj

200 g Basmati rizs

Elkészítés:

  • Ha van aprítógéped, akkor tedd bele a hagymát, a chiliket, a fokhagyma gerizdeket, a hámozott gyömbér darabot, az őrölt római köményt, az őrölt kurkumát, és aprítsd finomra, szinte krémesre. Ha nincs géped, akkor vagdosd/reszeld kis darabokra/pépre.
  • Hevíts Wok-ot, Serpenyőt magas hőfokra szárazon, majd öntsd bele a fűszerpasztát, amit készítettél, és állandó kevergetés mellett süsd/főzd 1-2 percig. Érezni fogod az illatok felszabadulását, ha a kész felé közeledsz.
  • Dobd hozzá a marhahús darabokat, öntsd hozzá a kókusztejet, a fele kloffolt citromnádat, az egész csillagánizst, a kaffir lime levelek felét és a fahéjrudat.
  • Forrald fel, majd csökkentve a hőt alacsonyra, részben fedő alatt főzd 1,5 órán át. Időközönként keverd meg.
  • Ezalatt készítsd el a Citromnádas rizst. Futtasd meg a száraz rizsszemeket egy pici olajon, majd öntsd fel 1,25-szörös vízzel. Dobd hozzá a maradék kloffolt citromnádat is. Főzd készre, ez kb 10-12 percig tart, vagy ameddig a víz majdnem eltünik a lábas aljából. Ha kész, tedd félre letakarva, és hagyd pihenni 10 percig.
  • Tálalás előtt lazítsd át a rizst egy villával, a citromnádat távolítsd el, porciózd a tányérokra, kanalazd mellé a Rendang Curry-t, a tetejét szórd meg finomra aprított friss kaffir lime levelekkel.

Jó étvágyat!

forrás: www.taste.com.au