Ez a fogás még Kínában is nagy népszerűségnek örvend, nem csak az európai-amerikai vendéglőknek találták ki. Találkozhatunk vele éttermekben, és sohasem kell csalódni a rendelésben. Otthon könnyebb elkészíteni, mint gondolnád. Guo Bao Rou a kínai elnevezése.
Hozzávalók:
Guo Bao Rou:
500 g sertéshús, pl. dagadó
1 ek Világos Szójaszósz
1 ek Sötét Szójaszósz
só, víz
200 g Kukorica Keményítő
1 dl nádcukor
1 dl Rizsecet 4-5% savasságú
1 tk Szezámolaj
Sütőolaj
1 ek reszelt friss Gyömbér
1 ek reszelt Fokhagyma
1 kisebb Sárgarépa, vékonyra csíkozva
4 szál kissebb újhagyma szára vékonyra csíkozva
1 marék friss Petrezselyem vagy Koriander zöldje
Elkészítés:
- Szeleteld fel a sertés dagadót vagy más sertéshúst vékony szeletekre. Tedd egy tálba és önts rá 1 ek Világos Szója Szószt, 1/2 tk sót, 1 ek Sötét Szója Szószt, 3 ek vizet, majd keverd jól össze kézzel. Fedd le, és tedd a hűtőbe.
- Egy tálban, elég nagyban, hogy a sertéshúsnak elég legyen, old fel a Kukorica Keményítőt 3 dl hideg vízben, keverd mindaddig, amíg teljesen feloldódik. Tedd félre 15 percre, amíg a Kukorica Keményítő leülepszik az edény aljára.
- Készítsd el a szószt: keverd a cukrot, az ecetet, 1/2 tk sót, és a Szezám Olajat össze. Alaposan verd fel egy villával és tedd félre.
- Fogd a Kukorica Keményítőt és óvatosan öntsd le róla a legtöbb vizet, csak egy paszta féleség maradjon a tál alján. Tedd bele a Sertéshúst, és kézzel alaposan keverd össze. Önts rá egy-egy evőkanál vizet, ha túlságosan ragacsosnak tűnik és nehéz vele dolgozni.
- Készítsd elő a sütést: mély serpenyőben vagy Wokban hevíts olajat 130-150 C° fokra, nem kell magasabb hő, mert a sertéshús túlsül. Óvatosan tedd a sertéshús darabokat az olajba, ne túl sokat egyszerre, mert egymáshoz ragadnak, és nem lesz szép az eredmény. Süsd 2 percig a szeleteket, majd helyezd egy csepegtető rácsra, hogy a felesleg olaj lecsöpögjön róla.
- Miután átsütötted egyszer a sertéshús szeleteket, emeld a hőt a serpenyőben egy kicsit és süsd meg mégegyszer a húsokat, de most csak 30 másodpercig. Ekkor kapja meg a szép aranybarna színét a sűlthús.
- Most pedig állítsd össze a fogást: hagyj egy kis olajat a Serpenyőben/Wokban és hevítsd fel közepes hőfokra. Süsd meg a gyömbér-fokhagyma keveréket óvatosan, nehogy megégjen. Öntsd hozzá a Szósz keveréket, amit előtte elkészítettél, emeld a hőt és kevergetve főzd, redukáld 2-3 percig. Kb 1 dl sűrített szósznak kell maradnia, miután sűrítetted. Dobd hozzá a Julienne-re vágott Sárgarépát és a Zöldhagyma szárat, és végül a petrezselyem leveleket is. Ha szereted, és be tudod szerezni, akkor Koriander zöldjét szórj rá. Végül tedd bele a Sertéshús darabokat is, kevergesd, hogy mindenhol belepje a szósz, és tálald azonnal, melegében.
Jó Étvágyat!
forrás: https://thewoksoflife.com/2018/06/guo-bao-rou-dongbei/