Saffranspannkaka - a Sáfrányos Rizstorta, Áfonyás dzsemmel

Saffranspannkaka - a Sáfrányos Rizstorta, Áfonyás dzsemmel

Ha valaki sok-sok éven át idegen népek között élt, természetes, hogy átveszi, megszereti ezeknek a népeknek a szokásait, és hazaköltözve, a közeli családtagoknak is átadva, ők is megszeretik ezeket a szokásokat. Még mindig megemlékezek a király születésnapjáról, pedig már több, mint 20 éve hazaköltöztem. A legmélyebben ülő benyomásokat az ételek adják, talán ez így természetes. A fiatal fiam ma is eredeti svéd nyelven kéri kedvenc nyalánkságait, ezek közül is a "Saffranspannkaka" előkelő helyen áll a kívánságlistáján, de szorosan követi a "Kardemummabulle", amit szintén megtalálsz a skandináv receptek között, mint "Kardamom tekercs"-re magyarosítva. Íme hát az egyik abszolut kedvencem a Gotland-i "Saffranspannkaka", vagyis a "Sáfránypalacsinta", de ez nem igazán takarja a lényét, inkább "Sáfrány Rizstortának" nevezném. de ettől még ugyanolyan finom.

Hozzávalók:

Saffranspannkaka:

1 dl Kerekszemű rizs

2 dl víz

csipetnyi só

7,5 dl tej

1,5 dl édes mandula

2 db tojás

1,5 dl tejszín

1 púpos evőkanál finomliszt

0,4 gramm Sáfrány

vaj a tepsi kenéséhez

Tálaláshoz:

3 dl habtejszín, keményre verve

áfonyadzsem, vagy gyümölcs dzsem, tetszés szerint

Elkészítés:

  • Főzz kerekszemű rizst sózva, 10 percig fedő alatt, vagy amíg meg nem puhul, és elforrta a vizét.
  • Öntsd bele a 5 dl tejet, és főzd nagyon alacsony lángon, fedő alatt, kb. 45 percig, majd hagy kihűlni valamennyire.
  • Öntsd le forró vízzel a mandulát, majd főzd 1-2 percig, és hagyd kihűlni. Egy konyharuhába téve, dörzsöld le a héját, és aprítsd fel finomra.
  • Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Vajazz be egy magasfalú kisebb tepsit.
  • Habverővel verd fel a 3,5 dl tejet, a tojást és a tejszínt, majd keverd bele a tejberizst, a mandulát, a lisztet és a sáfrányt. Jól keverd össze és öntsd bele a magasfalú tepsibe.
  • Süsd, a sütő alsó felében, 30 percig.
  • Tálald szeletekre vágva, felvert tejszínhabbal és gyümölcslekvárral, lehetőleg vörösáfonya dzsemmel, (lingonsylt), vagy darabos cseresznye dzsemmel, de bármilyen friss, zamatos dzsemmel is finom, csak ne agyonfőzött szilvalekvárral, mert ahhoz nem illik.
  • Megjegyzés: vannak vidékek, ahol mazsolát is tesznek bele, de az eredeti receptben ez nem szerepel, de ha szeretitek a mazsolát, akkor hajrá!

Jó étvágyat!