Salsa Comun fűszerkeverék

Salsa Comun fűszerkeverék

Az egyik legrégibb ismert európai fűszerkeverék. Ruperto de Nola, I. Ferdinánd nápolyi király szakácsa készített egy keveréket, amit “Salsa Comun”-nek nevezett, az 1500-as évek elején. Ez a híres katalán szakács az egyik legelső szakácskönyvet is írta Európában, 1477-ben. Az ő eredeti keverési receptje nagy örömünkre fennmaradt, ebben található: fahéj, szegfűszeg, gyömbér, koriander, feketebors és sáfrány. Akkortájt ezek a fűszerek nagyon drágák voltak, keveseknek adatott meg, hogy megkóstolhatták az ezekkel főzött ételeket. Ez ma már nem így van, kedvünkre vásárolhatunk a világ fűszereiből, éljünk ezzel a lehetőséggel. A reneszánsz konyha sokkal bátrabban használt különleges hozzávalókat a mindennapi ételekbe, mint manapság elterjedt. Megtalálhattuk a ribizlit, a szőlőt, a szilvát, a datolyát, a mandulát, az ibolya virágát a vasárnapi húslevesben.

Felhasználási javaslat: Használjuk raguk, pörköltek, levesek, zöldségfőzelékek, szószok, töltelékek, mártások ízesítésére.

Hol használják?: Olaszország