A Sambal egy csípős chili szósz, ami minden étkezőasztalon meg- található szinte egész Dél-kelet Ázsiában. Az itthoni megfelelője az Erős Pista lehetne, de a Sambal tartalmaz egy két egzotikus fűszert is. Oelek őröltet jelent, tulajdonképpen ezen a vidéken nyers fűszerekből, mozsárban őrlik, de nálunk a száraz változatát is lehet kapni, amit vízzel, olajjal péppé kell higítani. A használatos fűszerek: chili variációk, gyömbér, fokhagyma, só, cukor, thai citromnád (tévesen citromfűnek is nevezik, de az egy másik növény itt nálunk) fehér része őrölve.
Felhasználási javaslat: Használjuk asztali fűszerkrémként, utólagos ételízesítésre, de kiváló páclevekbe, marinádokba is. Pörköltek, raguk ízét mégjobban kiemelhetjük ezzel az édes-sós-savanykás chilikrémmel.
Hol használják?: Indonézia, Malájzia, Szingapúr