Sambar, Sambhar fűszerkeverékek

Sambar, Sambhar fűszerkeverékek

A Sambar Dél-India leggyakrabban használt fűszerkeveréke. Maga a név az ételcsoportot is jelenti, amit ezzel a fűszerkeverékkel készítenek. Az eredete vitatott, "Sambaru padartha" azt jelenti, hogy fűszerkeverék, de van aki azt állítja, hogy egy Sambhaji nevű ural- kodó tiszteletére nevezték el az alkalomra felszolgált ételt, és az ehhez használz fűszerkeveréket. Használatos benne curry levelek, koriander, római kömény, görögszéna mag, feketebors, chili, mus- tármag, kurkuma, asafoetida, amchoor, néha fahéj és feketesó.

Felhasználási javaslat: Szinte mindent fűszereznek vele, főtt rizst, lencseételeket, babételeket, sőt nagyon finom csirkeételekhez, főleg sült szárnyasokhoz, de olajban sütött ételekhez is, mint a halak, húsgolyók, fasírtok, zöldségek (karfiol, tök, cukkini, stb) fűszerezésére is ajánlatos.

Hol használják?: India déli tartományai, Sri Lanka