Csak egyszer kóstold meg az utcai árusoktól vett csirke satay-t, és szerelmese leszel, ha alkalmad lesz odautazni, de addig is készítsd el itthon, és érezd a távol kelet hangulatát.
Hozzávalók:
csirke pác:
200 ml kókusztej
4 gerezd fokhagyma
másfél teáskanál barna nádcukor
fél teáskanál só
fél teáskanál őrölt fekete bors
1 kicsontozott csirkemell, szalagokra vágva
1 teáskanál madras curry fűszerkeverék
satay pálcika 24 db
Földimogyoró/kókusz szósz:
200 ml kókusztej
1 evőkanál madras curry fűszerkeverék
100 gr krémes mogyoróvaj alacsony zsírtartalmú
1/2 dl csirkehúsleves
50 gr barna nádcukor
2 evőkanál citromlé
1 teáskanál világos szójaszósz
Elkészítés:
1. A pác:
Keverjük össze a kókusztejet, a fokhagymát, a curry port, a barna cukrot, a sót és a borsot, addig kevergetjük, amíg a cukor feloldódik. Tegyük a pácba a csirkét, fedjük le, és pácoljuk legalább 2 órán át, vagy még jobb, egy éjszakán át.
2. A Kókusz / Mogyoró Szósz: a kókusztejet, a curry port, a mogyoróvajat, a csirkehúslevest, és a barna pálmacukrot párold egy serpenyőben közepes-magas hőmérsékleten 5 percig folyamatos keverés közben, amíg sima nem lesz. Vedd le a tűzről, és keverd bele a citromlevet meg a szójaszószt, ízlés szerint sózd.
3. Melegítsd elő a grillt, vagy ha serpenyőt használsz, akkor közepes-magas hőmérsékletre hevítsd fel.
4. Fűzd a pácolt csirkét nyársra, majd a grillen vagy serpenyőben süsd meg, 4-től 5 perc oldalanként, vagy amíg a hús átsült (de ne süsd túl, mert a hús rágós lesz). Tálald a meleg földimogyoró szósszal, rizzsel vagy rizs tésztával, de spagettivel is finom.