Savoy Csirke

Savoy Csirke

Szeretem a jó történeteket, a kitartó emberek sztorijait a sikerig, egy recept mögötti színes történelmet, Ilyen a Belmont Tavern New Jersey-ben is, ahol Stretch, aki már 1989-ben meghalt, megalkotta a Savoy Csirke receptjét, és védte élete végéig a recepttitkot, ahogy arrafelé mondani szokás: "elmondom hogy kell csinálni, de akkor meg kell, hogy öljelek". szerencsére van, aki továbbviszi a hagyományos módon elkészített Savoy Csirke készítését, azóta is az étlapon szerepel a Belmont Travern-ben, és egyre csak gyarapodik a híres emberek listája, akik fogyasztották ezt a kitünő ételt.

Hozzávalók:

4 csirkecomb, félbevágva, alsó-felső

feketebors

4 gerezd fokhagyma

1 dl reszelt keménysajt, parmesan, vagy hasonló

4 evőkanál olíva olaj

1 evőkanál oregano, szárított, morzsolt

1 teáskanál kakukkfű, szárított, morzsolt

1 dl vörösbor ecet

Elkészítés:

  • Melegítsd elő a sütőt 250 fokra, sózd és borsozd a csirkecombokat és tedd félre.
  • Egy turmixgépben aprítsd össze a fokhagymát, a kemény érlelt sajtot, 3 evőkanál olíva olajat, az oreganot és a kakukkfüvet, és tedd félte a krémesített fűszerkevereket.
  • Hevíts fel  egy evőkanál olíva olajat lehetőleg öntöttvas serpenyőben, közepes hőfokra. Helyezd a csirkecombokat bőrükkel lefelé, és süsd aranybarnára, kb. 6-8 percig, majd fordítsd meg őket.
  • Egy kanállal kend rá a csirkecombokra a fűszerkrémet, és tedd serpenyőstől az egészet a sütőbe (persze nem fanyelű, vagy műanyadnyelű serpenyővel), és süsd 20-25 percig.
  • Vedd ki a serpenyőt a sütőből, szedd ki a csirkecombokat, öntsd hozzá az ecetet a serpenyőben maradt olajos szószhoz, jól keverd össze, és öntsd rá a tálban lévő csirkecombokra.
  • Tálald főtt, vagy sült krumplival, krokettel, rizzsel, vagy salátával, de még kenyérrel is finom egy nyári délután.

Jó étvágyat!

forrás: saveur