A “Sazón” egyszerűen fűszerezést, sózást jelent spanyolul. Maga a keverék igencsak sós, sőt a vezető gyártók szinte csak MSG-t (monosodium glutamat) használnak, ami egy erőteljes ízfokozó, sokan allergiások erre a vegyületre. Keressük ezért mindíg az MSG mentes fűszereket, keverékeket. A Sazónt ételszínezés is használják, mert az Annatto (E160b) nevű orleánfa termését őrölve keverik a Sazón-ba, de paprika is majdnem olyan jó színezék. További összetevő a koriander, a római kömény, a fok- hagymapor, a só, a kurkuma, a bors és néha a sáfrány.
Felhasználási javaslat: Raguk, lencse-, rizs és bab ételek, grill csirke, grillezett oldalas, csirke- paprikás, pörköltek, gulyások, főzelékek fűszerezésére, sózására használhatjuk.
Hol használják?: Mexikó, Kuba, Puerto Rico, Közép-Amerika