Töredelmesen bevallom, laktam Svédországban, és sok minden hiányzik az ottani szokásokból, így január-február tájt ez a sütemény. A böjt előtti dőzsölés egyik jelképe Svédországban. Régen csak a jómódúak engedhették meg maguknak, mert van benne "Mandelmassa" egyfajta marcipán, de ma már, tudjuk, mindenki jómódú arrafelé. Így aztán minden "Konditori"-ban (kávézó) falják ezt a roppant finom nyalánkságot Svédország szerte.
Hozzávalók:
Semlor:
25 g élesztő
2 tojás
1 dl porcukor
1 csipetnyi só
1 teáskanál kardamom, őrölt
100 g vaj
11-13 dl finomliszt
Kenézhez, ecseteléshez:
1 felvert tojás
Töltelék:
3-4 dl tejszínhab (spray flakon is megteszi)
200 g marcipán
Elkészítés:
- Morzsold szét az élesztőt egy tálban. Öntsd rá a kézmeleg tejet és olvaszd fel teljesen. Add hozzá a tojást, a porcukrot, sót, a kardamomot, a vajat és a finomlisztet, apránként, kevergetve. Gyúrd egy selymes állagú tésztává, erőteljesen pár percig.
- Oszd fel a tésztát 22-26 darabra, attól függően, hogy hány semlát akarsz készíteni. Gyúrd őket labdává, és helyezd el a sütőpapírozott tepsin, de ne túl közel egymáshoz.
- Hagyd kelni 30 percig letakarva, közbe melegítsd elő a sütőt 250 fokra.
- Kend meg a zsemlyéket felvert tojással.
- Süsd 7-21 percig, attól függően, hogy a sápadt, vagy a barnásabb zsemlyéket szereted. Hagy őket kihűlni egy rácson.
- Vágd le a tetejét a zsemlyének, újjaiddal szakíts ki az aljának a közepéből egy darabot.
- Keverd össze a marcipánt tejjel egy ragacsos állagú masszává, majd kanalazz minden zselyegödörbe egy kanálnyit.
- Nyomj tejszínhabot a tetejére, tedd rá a fedelét, szórd meg porcukorral.
- Kínáld kávéhoz, desszertnek, vagy csak úgy nyalánkságnak.
Jó étvágyat!
forrás: http://tidningenhembakat.se/