Semlor - a Svéd Farsangi Sütemény

Semlor - a Svéd Farsangi Sütemény

Töredelmesen bevallom, laktam Svédországban, és sok minden hiányzik az ottani szokásokból, így január-február tájt ez a sütemény. A böjt előtti dőzsölés egyik jelképe Svédországban. Régen csak a jómódúak engedhették meg maguknak, mert van benne "Mandelmassa" egyfajta marcipán, de ma már, tudjuk, mindenki jómódú arrafelé. Így aztán minden "Konditori"-ban (kávézó) falják ezt a roppant finom nyalánkságot Svédország szerte.

Hozzávalók:

Semlor:

25 g élesztő

2 tojás

1 dl porcukor

1 csipetnyi só

1 teáskanál kardamom, őrölt

100 g vaj

11-13 dl finomliszt

Kenézhez, ecseteléshez:

1 felvert tojás

Töltelék:

3-4 dl tejszínhab (spray flakon is megteszi)

200 g marcipán

Elkészítés:

  • Morzsold szét az élesztőt egy tálban. Öntsd rá a kézmeleg tejet és olvaszd fel teljesen. Add hozzá a tojást, a porcukrot, sót, a kardamomot, a vajat és a finomlisztet, apránként, kevergetve. Gyúrd egy selymes állagú tésztává, erőteljesen pár percig.
  • Oszd fel a tésztát 22-26 darabra, attól függően, hogy hány semlát akarsz készíteni. Gyúrd őket labdává, és helyezd el a sütőpapírozott tepsin, de ne túl közel egymáshoz.
  • Hagyd kelni 30 percig letakarva, közbe melegítsd elő a sütőt 250 fokra.
  • Kend meg a zsemlyéket felvert tojással.
  • Süsd 7-21 percig, attól függően, hogy a sápadt, vagy a barnásabb zsemlyéket szereted. Hagy őket kihűlni egy rácson.
  • Vágd le a tetejét a zsemlyének, újjaiddal szakíts ki az aljának a közepéből egy darabot.
  • Keverd össze a marcipánt tejjel egy ragacsos állagú masszává, majd kanalazz minden zselyegödörbe egy kanálnyit.
  • Nyomj tejszínhabot a tetejére, tedd rá a fedelét, szórd meg porcukorral.
  • Kínáld kávéhoz, desszertnek, vagy csak úgy nyalánkságnak.

Jó étvágyat!

forrás: http://tidningenhembakat.se/