Minél jobban belemerülök a Fülöp-szigeteki gasztronómiába, annál többféle Adobo variációval találkozok. Ha egyszerűen le lehetne írni mi is az az Adobo, akkor talán a magyar Pörkölt a megfelelője, másfajta fűszerezéssel. Mint minden Fülöp-szigeteki étel, ez is a Spanyol és a Bennszülött ételek keveredéséből jött létre évszázadokon keresztül. A főtt, szaftosított hús savanykás, sós és édeskés ízű egyszerre. Ezért olyan izgalmas, és egyre népszerűbb Európában is. Nem nagyobb ördöngősség elkészíteni, mint a magyar Pörköltet, de ízre nagyon izgalmas, érdemes megkóstolni.
Hozzávalók:
1 kg Sertés Dagadó, nagyobb kockákra vágva
3 közepes Burgonya, negyedelve
1 gerezd Fokhagyma, szeletelve
1 dl Cukornád ecet
0,7 dl Sötét Szójaszósz
200 g Feketeszemű bab villával összetörve
1 zacskó Annatto por, 4 ek vízben feloldva
4 db Babérlevél
10 g egész Feketebors
1 ek Nádcukor
Főző Olaj
Kukorica Keményítő
Elkészítés:
- Egy serpenyőben/wokban olajon süsd meg a burgonya negyedeket aranybarnára. Nem baj, sőt, nem kell teljesen átsütni, mert még főni is fog. Ha kész tedd félre.
- Önts friss olajat a serpenyőbe/wokba, és dobd hozzá a Sertés Dagadó kockákat, süsd, amíg barnulni kezd.
- Önt hozzá 2 dl vizet, 1 dl Cukornád ecetet, 0,7 dl Sötét Szójaszószt, a Feketeszű bab konzervet, a feloldott Annatto port, 1 ek Feketebors szemeket, 4 Babérlevelet, a Fokhagymát, majd forrald fel, a hőt csökkentve lassú tűzön hagyd rotyogni egy órát, amíg a Dagadó megpuhul, de:
- Add hozzá az utolsó 5-10 percben a sült burgonya negyedeket is.
- 0,5 dl hideg vízben oldj fel 1 tk Kukorica Keményítőt, és önts hozzá, hogy a szósz besűrűsödjön. Főzd még egy percig. Ha túl sűrű, adj hozza egy kis vizet.
- Tálald tetszőleges körettel, kenyérrel, savanyúsággal.
Jó étvágyat!
forrás: http://www.angsarap.net