Az egyik legnépszerűbb éttermi fogás a Shakshuka, mert látványos, egy- szerű, szaftos, étvágygerjesztő. E fogás adta nevét a fűszerkeveréknek is, amivel a paradicsomos mártást fűszerezik. A neve állítólag a héber “leshakshek” szóból ered, ami azt jelenti, hogy összerázni. Egy másik el- mélet szerint Maghreb-ből származik, Észak-Afrikából, és Tunéziában lett népszerű, majd innen vitték magukkal a zsidók vissza Izraelbe. Ezt a fogást főleg reggelire fogyasztják, de sok helyen kapható ebédre, köny- nyű vacsorának is, ekkor kenyérrel, baguette-tel fogyasztják. A keverék fűszerei pedig: hagymapor, fokhagymapor, chili, bors, só, kömény, római kömény, kurkuma, barna nádcukor, füstölt paprika, őrölt babérlevél.
Felhasználási javaslat: Az eredeti fogás mellett használhatjuk még sok más tojásos ételre, rán- tottához, ragukhoz, pörköltekhez, sőt töltelékhez is
Hol használják?: Észak-Afrika, Izrael