Kínában a dél és az észak merőben elkülönül szinte mindenben, de főleg a gsztronómiában. Északon erősebbek, dominánsabbak az ízek, míg délen kifinomultabbak, édesebbek, könnyebben szerethetőbbek. Ez a fogás nagyon jellemző Kína déli vidékeire. Az egyensúly a szójaszósz, a cukor és a rizsecet között pont megfelelő, nemcsak a forrón tálalt ételekhez, de a hidegen kínáltakhoz is. Így van jól ebben a fogásban is: hidegen is, forrón is kifinomultan finom.
Hozzávalók:
Páclé:
1 evőkanál világos szójaszósz
2-3 szelet friss gyömbér
1 gerezd reszelt fokhagyma
1 teáskanál sötét nádcukor
Az oldalas:
1 kg sertés oldalas, darabolva
8 vékony szelet friss gyömbér
4 szál újhagyma (fehér része csak), karikázva
1 evőkanálnyi sötét nádcukor
2 teáskanál Sötét Szójaszósz
1 evőkanál Chinkiang rizsecet
4 dl víz
szezámmag díszítésre
Elkészítés:
- Pácold az oldalast a páclében legalább 15 percig, de minél több idő, annál jobb.
- Hevíts 2 evőkanálnyi olajat egy serpenyőben, közepes hőfokon, és süsd az oldalas szeleteket barnára minden oldalukon. Tedd félre.
- Hevíts még egy kanálnyi olajat a serpenyőben közepes hőfokon, és pörköld a gyömbért az újhagyma karikákkal együtt, kb 3 percig, de vigyázz, ne égjen oda. Öntsd ki egy tányérra, majd tégy még egy kanálnyi olajat a serpenyőbe, de most már alacsony hőfokon, és szórd bele a cukrot. Kevergetve olvaszd fel alaposan.
- Tedd bele az oldalas darabokat és forgasd bele a karamellizált cukorba.
- Add hozzá a Sötét Szójaszószt, a rizsecetet, a vizet, és a félretett gyömbéres hagymát is.
- Emeld a hőt és forrald fel. Takard fedővel, csökkentve a hőt, rotyogtasd 30 percig. Néha keverd meg, nehogy odaégjen.
- 30 perc elteltével, ha túlságosan sok a leve, vedd le a fedőt, emeld a hőt, és redukáld az állagát, közben kevergesd úgy, hogy az oldalas darabok egyenletesen ragacsosra legyenek bevonva szósszal.
- A legfinomabban szobahőmérsékleten fogyasztható, de másnap hidegen is roppant finom (tapasztalatból mondom).
- Ha gondolod, szórj a tetejére szezámmagot, finom is, és jól is néz ki.
- Fogyasszátok kenyérrel, rizzsel, salátával (a kedvencem), sült krumplival.
Jó étvágyat!
forrás: http://thewoksoflife.com