Sooji Ladoo, az indiai finomság

Sooji Ladoo, az indiai finomság

 Ínyencségre vágyók, kóstoljátok a Sooji Ladoo-t! Egyszer elkészíted, biztosan nem utoljára, a gyerekeid, a vendégeid dícsérni fognak. Hajrá, nem nehéz.

Hozzávalók:

100-200 g vaj a Ghee elkészítéséhez

1 ½ bögre gríz

½ bögre kókusztej por

1 ¼ bögre édes sűrített tej

Tej, amennyi szükséges, ¼ bögre, vagy kevesebb

½ teáskanál Kardamom, őrölt

100 g kesudió

50 g mazsola

3 evőkanál Ghee

 

Így készítsd a Sooji Ladoo-t: 

  • Hevíts fel Ghee-t (lásd lejjebb) egy magas falú serpenyőben, és pörköld a kesudiót barnára, majd add hozzá a mazsolát, amíg felpuffadnak, majd vedd ki őket és tedd félre.
  • Ugyanabban a serpenyőbe öntsd a grízt, és állandó keverés mellett, közepes lángon, arany barnára pirítsd. Add hozzá a kókusztejport, és egy pár másodpercig, kevergetve süsd.
  • Öntsd vissza a kesudiót, a mazsolát és az őrölt kardamomot, keverd össze.
  • Öntsd bele a tej sűrítményt, a tejet, és keverd jól össze. Zárd el a hőt alatta.
  • Várd meg, amíg a keverék hőfoka kezelhetővé válik, formálj belőlük apró, golflabdányi gombócokat, hagyd a mazsolát kikukucskálni az egyik oldalán.
  • Tárold egy légzárt süteményes tárolóban, és fogyasszátok 4-5 napon belül.
A Ghee készítése:
  • Egy vastagaljú főzőedényben közepes/alacsony hőfokon kezd el melegíteni a vajat, érdemes legalább 100 gr csinálni, mert sok mindenre jó, és eltartható sokáig. Ha a vaj teljesen elolvadt, csökkentsd a hőfokot, és főzd 25-30 percig, fakanállal kevergetve.
  • A tej protein eddigre már teljesen kicsapódott, le lehet fölözni egy finomlyukú szűrővel. Főzd tovább 5-10 percig, amíg a bugyogás szinte megszűnik, és az alján összegyűlt tejprotein barnulni kezd, de ne égesd oda!
  • Vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni szobahőmérsékletre, és szűrd át egy konyhai kendőn. Nem kell hűtőben tárolnod, használd más főzéshez is, mert jól tűri a magas sütési hőmérsékletet.

 Jó étvágyat!

forrás: www.blendwithspices.com