Soto Ayam, indonéz csikehúsleves

Soto Ayam, indonéz csikehúsleves

Aki járt már Indonéziában, Balin, és meg merte kóstolni az utcán árult leveseket, azokból az aranyos kétkerekű konyhakocsikból, annak ismerős ez az íz. Mindig szívesen csinálom, egyszerű, gyors és finom tápláló.

Hozzávalók:

fűszerkrém:

1 t.k. koriander mag

1 t.k. római kömény mag

4 db közepes gyöngyhagyma

3 gerezd fokhagyma, szeletelve

1 e.k. kurkuma, őrölt

2-3 cm hámozott, szeletelt gyömbér, vagy

1 ek őrölt gyömbér

1 e.k. lime-, vagy citromlé

Soto Ayam leves:

1/2 csiremell, szeletelve

1 db thai citromnád julienne-re vágva

400 ml kókusztej

1/2 liter csirkehúslé

1 pohár (2 dl) víz

2 maroknyi finomra vágott káposzta

1 maroknyi mungbab csíra (konzerv is lehet)

100 gr üvegtészta

2 db lime, cikkelyekre vágva

2 db keményre főtt tojás, cikkelyekre vágva

1 szál újhagyma

Elkészítés:

Robotgéppel pépesítsd a fűszerkrémet, ha kell adj hozzá egy kis vizet. Melegíts olajat egy edényben és tedd bele a fűszerkrémet, pirítsd világosbarnára. Add hozzá a csirkehúslevest, a kókusztejet, a csíkokra vágott thai citromnádat és vizet. Forrald fel és add hozzá a csirkemell csíkokat. Közepes hőfokon, fedő alatt főzd 30-40 percig, sózd ízlés szerint.

Az előre áztatott üvegtésztát, a finomra vágott káposztát, a mungbabcsírát tedd forrásban lévő vízbe és blansírozd megfelelő állagúra, nem puhára, kicsit ropogósra, szűrd le és öntsd egy tálaló edénybe, öntsd rá a csikelevest, szórj a tetejére apróra vágott újhagymát, szeletelt keményre főtt tojást, Szervírozd lime szeletekkel.