Sült Sonka Almával, Mustárral, Kardamommal

Sült Sonka Almával, Mustárral, Kardamommal

A közelgő Húsvéti Ünnepekre kötelező sonkáról gondoskodni. Jönnek a locsolók, a barátok, a családtagok. Kápráztasd el őket olyan sonkával, amit biztosan nem ettek még, de emlékezni fognak rá. Tudjuk a sonka szereti a mustárt, de az alma és a kardamom még izgalmassabbá varázsolja. Csak 6 hozzávaló, és kész a Húsvéti Sonka Csoda! Ha az ünnepek előtt készíted, jól rejtsd el, mert nem sok marad belőle az ünnepekre.

Hozzávalók:

Delux Húsvéti Sonka:

1 db 4-5 kg előfőzött, füstölt sonka, spirálosan szeletelve

3 db alma (Gála, Granny Smith, Jonagold, stb)

0,5 dl egész magos mustár

2 evőkanál angol mustár

0,5 dl méz

1 teáskanál őrölt kardamom

Elkészítés:

  • Végy egy 4-5 kg körüli füstölt, előfőzött sonkát, és vágd meg spirálalakban szeletelve, körbe-körbe, megszakítás nélkül. Erre a feladatra a legjobb, ha a hentesed kéred meg. Neki van megfelelő szerszáma, és biztos keze, húsvágáshoz szokott keze. A lényeg, hogy a sonka közepére képzelj el egy képzeletbeli rudat, és vágd körbe, spirálosan az egész sonkát.
  • Melegítsd elő a sütőt 180 C fokra, bélelj ki egy tepsit alufóliával, és tedd a sonkát a közepére.
  • Hámozd meg az almákat, és a magházat távolítsd el egy csőszerű célszerszámmal. Szeleteld fel az almákat papírvékony szeletekre.
  • Csúsztasd be az almaszeleteket a sonka szeletei közé, néha-néha kihagyva egy-egy sort, de jusson körbe mindenhová, egyenletesen. Miután így megtöltötted almaszeletekkel a sonkát, (lásd kép), helyezd vissza a tepsire, a lapos aljával lefelé, állítva.
  • Verd fel a mustárt, a mézet és a kardamomot egy kisebb tálban, majd ecseteld be a sonka külsejét alaposan.
  • Süsd egy órát a sütőaljában, a kicsorgó levet kanalazd vissza a sonkára, és süsd még egy órát, vagy amíg szép ropogósra nem sül.
  • Tálalás előtt még egyszer locsold meg a kicsúrgó levekkel, és melegen tálald. A maradék ugyanolyan finom hidegen is, ha nem finomabb.

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

forrás: http://www.aspicyperspective.com