Sült Tofu - kínai éttermi stílusban

Sült Tofu - kínai éttermi stílusban

Igazi húshagyó étel, finom és egészséges. A Nemzetközi Kínai Éttermek zászlóshajója, ideális otthoni elkészítésre. Ha lehet, használjunk Selyem Tofut és ne az olcsó tömegárut, amit sok helyen lehet kapni. A zöldségek legyenek szezonálisak, akkor a legegészségesebbek, legtáplálóbbak.

Hozzávalók:

1 kocka Selyemtofu kb 350 g

5-6 dl Növényi Olaj, pl. Földimogyoró olaj

2 dl csirkehús leves, pl. 1 db kockából alaplé

1 ek Osztriga Szósz

1,5 ek Világos Szójaszósz

1 ek Sötét Szójaszósz

1/5 ek Szezámolaj

csipetnyi cukor és só

3 vékony szelet Gyömbér, zúzva

3 gerezd Fokhagyma, préselve

2 szál Újhagyma, ferdén, 4-5 cm darabokra vágva

4 db Szárított Shiitake Gomba, 1 órát áztatva, szeletelve

1 db közepes Sárgarépa, vékonyra csíkozva

1 kis konzerv Bambuszrügy csíkok 227 g

1 maréknyi friss, zsenge Újborsó, ferdén vágva

1,5 ek Kukorica keményítő

 

Elkészítés:

  1. Vág fel egyenlő darabokra a Tofut, ha hűtőből vetted ki a Tofut, akkor hagyd pihenni 30 percig szobahőmérsékleten. Ha levet engedett, óvatosan, a tányért megdöntve, öntsd le alóla.
  2. Hevíts olajat egy Serpenyőben, vagy egy Wokban magas hőmérsékletre, legalább 190-200 C fokra. Az olaj legyen annyi, hogy a Tofu darabok el tudjanak merülni benne.
  3. Egy szűrőlapáttal óvatosan engedd a forró olajba a Tofu darabokat, 3-4 db egyszerre, a közepes-magas hőfokot tartva, ha a Tofu lehűtötte az olajat, ez a legfontosabb, enélkül nem fog jól sikerülni a sütés. Süss egy aranybarna kérget a Tofukra, ha kész emelt át egy tányérra. Ezután ismételd meg ezt a műveletet egy újabb Tofu adaggal. A sütésnek 2-3 percig kell tartania.
  4. Egy tálban keverd össze az alaplevet (csirkehús levet, vagy ha teljesen vegánra készíted akkor zöldségleves kockából készített alaplevet), az Osztriga Szószt, a Szója Szószokat (Sötét és Világos), a Szezámolajat, a Cukrot és a sót. Tedd félre.
  5. 2 ek Olajat hevíts közepes hőfokra a Serpenyőben vagy a Wokban, körbeforgatva, hogy mindenhol olajos legyen. Dobd bele a zúzott Gyömbért, süsd rövid ideig, csak 15 másodpercig, vigyázz mert könnyen odaég. Dobd hozzá a préselt Fokhagymát és az újhagyma fehér részét, amit átlósan vágtál 4-5 cm darabokra. Jöhet bele a Gomba is már, a vékonyra csíkozott Sárgarépa, a Bambuszrügy csíkok, és emeld a hőt magas fokra. Állandó keverés mellett süsd 30 másodpercig, majd dobd hozzá a ferdére vagdalt zsenge borsóhüvelyeket is. Süsd még 30 másodpercig.
  6. Öntsd hozzá a félretett szósz keveréket, forrald fel, szórd bele a kukorica keményítőt és a vizet, majd kevergetve főzd fél percig. Ezalatt a keményítő besűríti a folyadékot, és most óvatosan helyezd bele a sült Fofut is. Szórd rá a maradék Újhagyma zöldjét, amit szépen ferdén felkarikáztál, forgasd át óvatosan, hogy ne törd össze a Tofu darabokat, de a máz mindenhol befedje őket. Hagyd így főni 15-20 másodpercig, és tálald főtt rizssel.

Jó étvágyat!

forrás: https://thewoksoflife.com/2018/04/braised-tofu/