Ropogós, ízletes, és pillanatok alatt eltűnik a tányérról. Ebből nagy kedvenc lesz családi vagy baráti körben. Lehet magában is fogyasztani, mint kis nasi harapnivalókat, vagy, mint egy exkluzív köret valami finom husi mellé. És ami a legjobb benne, nem is nehéz elkészíteni, és ha találsz használj Nagydobosi Sütőtököt, abból lesz a legfinomabb krokett.
Hozzávalók:
1 kg Nagydobosi Sütőtök
3 szelet Bacon, vagy 3-4 ek aprított Szalonna
1/2 vöröshagyma aprítva
50 g vaj, vagy ennek megfelelő olaj
Só, bors
50 g finomliszt
1 tojás
1 dl Panko, japán panírmorzsa
5-6 dl semleges főzőolaj
Elkészítés:
- Gyűjtsd össze az összes hozzávalót, magozd ki a sutőtököt, vagdosd fel 5x5 cm darabokra, és héjastúl főzd meg puhára. Ha van gőzölőd, akkor gőzöld 20 percig legalább, így a gőzöléssel ízlesebb marad a készre főtt tök.
- Mialatt főzöd/gőzölöd a tököt, vágd össze a hagymát apróra. Vagdosd fel a Bacont, vagy ha eleve kockázott húsos szalonnát vettél, akkor azt használd.
- Hevíts olajat, de inkább vajat egy serpenyőben, dinszteld a hagymát 2-3 percig. Dobd hozzá az aprított bacont, és süsd, amíg a hagyma üvegesre, puhára, és barnára nem sült.
- A készre főtt sütőtököt hagyd langyosra hűlni, a héjas felével fektesd a vágódeszkára, és egy éles késsel vágd le a héját. Ha ez a művelet nem megy jól, használj egy kanalat a kés helyett.
- A hámozott sütőtök darabokat egy villával, vagy krumplitörővel zúzd alaposan össze egy tálban. Öntsd hozzá a hagymás bacont is. Sózd és borsozd. Alaposan keverd össze.
- Használj egy kanalat, és formázz pinponglabda nagyságó golyókat a masszából. Egy kiló tökből kb 18-25 golyónak kell kijönnie. Helyezd őket sorban egy tálra, kisebb tepsire, és tedd a hűtőbe 15 percre, így jobban megtartják a formájukat a továbbiakban.
- Gurítsd a golyókat egy lapostányérra öntött lisztbe, majd mártsd őket egy felvert tojásba, és végül, ami megadja a ropogósságot, forgasd bele Panko morzsába mindegyiket.
- Helyezd vissza a golyókat a tálra, tepsire és tedd vissza a hűtőbe úgy 30 percre. Ezalatt a liszt megszívja magát nedvességgel, emiatt könnyebb lesz kisütni az olajban, nem fog annyira fröcskölni, és a panír nem fog leesni róla.
- Hevíts olajat egy mély edényben 170 C fokra, az olaj legyen legalább 6-8 cm mélyen az edényben. Süsd ki a kroketteket aranybarnára, ne feledd belül minden meg van főzve, tehát csak egy szép kérget kell rásütni. Használj egy szűrőlapátot a ki és betevéshez, így szépek maradnak a golyócskák.
- Helyezd a kész kroketteket papírtörlőre, vagy sütőrácsra, hogy az olaj lecsöpögjön róluk. Ha kell sózd meg és tálald.
Jó étvágyat!
forrás: https://www.justonecookbook.com/kabocha-croquettes/