Októberben nem tudok betellni a sütőtök természetadta varázsával. Annyi féle képpen el lehet készíteni, oly sok mindent lehet belőle varázsolni, nem győzöm kipróbálni. Egy párat már bemutattam, most egy sütemény szeletet mutatok nektek. Ez azért is érdekes, mert olyan fűszerezéssel van készítve, ami igencsak meglepő lehet sokaknak. De ami finom, az finom. A sütőtök önmagában is finom, nemhogy így az ezeregy éjszakai ízekkel felvértezve.
Hozzávalók:
a tortaalap:
1 csmg zabkeksz (pl. Zab-álom) kb 200 g
50 g hámozott tökmag
100 g kókuszreszelék
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1 csipetnyi só
100-150 g magozott datolya, aprítva
töltelék:
300-400 g főtt, pürésített sütőtök
50-100 g kókuszvirág cukor
egy csipetnyi só
1 teáskanál őrölt fahéj
3/4 teáskanál őrölt zöld kardamom
3/4 teáskanál őrölt gyömbér
Elkészítés:
- Sütőpapirozd be a tepsit, hogy könnyű legyen leemelni a szeleteket.
- Egy turmixgépbe dobd bele a zabkekszeket, a tökmagokat, a kókuszreszeléket, a fahéjat és a sót, és pulzálva aprítsd finomra. Dobd bele a datolya darabokat, és folytasd aprítani, amíg jól kevert, ragacsos masszát kapsz. Ha kell, adj hozzá még datolyát, mert akkor jó, ha összenyomod az újjaiddal, és egy lapos összeálló masszát kapsz.
- Terítsd el egyenletesen a masszát a sütőpapírozott tepsin, lenyomkodva simára. Tedd be az egész tepsit a mélyhűtőbe (remélem befér), amíg a tölteléket elkészíted.
- A főtt, pürésített sütőtököt, a mézet, a kókuszolajat, a fűszereket tedd a robotgépbe és pürésítsd, amíg selymes állagú krémet kapsz. Add hozzá a kókuszlisztet és turmixold tovább egy kicsit. Ha kell édesítsd.
- Vedd ki a mélyhűtőből a tepsit az alappal, és egyenletesen oszd szét a sütőtök krémet rajta. Takard le és hűtsd legalább 6 órát, de a legjobb, ha egy éjszakát, a hűtőben/pincében.
- Vágd fel a szeleteket, letörölve a kést a vágások között, és tálald hidegen kávéhoz, teához, édességként.
- Ha szeretnéd, díszítheted a szeleteket kókuszreszelékkel, rászitált őrölt fahéjjal, vagy tejszínhabbal.
Jó étvágyat!
forrás: thekichn.com