Arab és egészséges. Könnyű és finom. Gyorsan készül, egyszerű. Ízletes, diétás. Nemhiába, a Mediterrán Konyha tud valamit, amit követnünk kellene. Igyekezzünk, kövessük, tanuljunk, a jutalom a hosszú betegségmentes élet, anélkül, hogy az ízekről le kellene mondani.
Hozzávalók:
1 közepes sütőtök
1 doboz csicseriborsó konzerv
2 evőkanál kókuszolaj
1/2 vöröshagyma
1 alma, szeletelve, pucolva
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál Római kömény, egész
1 teáskanál Koriander, egész
1 teáskanál kömény
2 teáskanál Füstölt Spanyol Paprika, édes
1/4 teáskanál Cayenne bors
1/2 teáskanál almaecet
1 teáskanál Juharszirup
1 teáskanál Himalájai só
8-10 dl víz, vagy alaplé
8-10 dl víz, vagy alaplé
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 220 fokra.
- Vágd félbe, magozd ki, helyezd egy sütőpapírra a sütőtök feleket.
- A ropogós csicseriborsó érdekében mosd és öblítsd át alaposan a csicseriborsókat. Szárítsd, törölgesd meg alaposan, majd öntözd meg olíva olajjal, szórd meg Himaláya Sóval, Füstölt Spanyol Paprikával, és terítsd el egy tepsiben.
- Süsd a sütőtököt 40 percig, vagy addig, amíg puha, barnult lesz a teteje.
- Süsd a csicseriborsókat 20 percig, mindaddig, amíg ropogósra nem sültek.
- Egy serpenyőben hevíts kókuszolajat közepes/magas hőfokra. Dinszteld a hagymát és az almát 2-3 percig, kevergetve, majd add hozzá a fokhagymát, a hőt letekerve közepesre. Dinszteld pár percig, amíg a fokhagyma aranybarna, a hagyma üvegesen dinsztelt.
- Add hozzá a fűszereket, és a Harissa-t, kevergetve süsd 1 percig, majd vedd le a tűzről.
- A hagyma és az alma keveréket tedd egy mixerbe 2 dl vízzel együtt. Mixereld jól össze. Amikor már szép sima, selymes az állaga, öntsd vissza a lábasba. Tedd a sütőtök darabokat és a maradék vizet a mixerbe, és mixereld simára. Öntsd a lábasba ezt is.
- Melegítsd közepes hőfokra, hozzáadva az ecetet és a juharszirupot, sóval egyensúlyozva.
- Tálald natúr, füstölt paprikával fűszerezett joghurttal, és a ropogósra sütött csicseriborsóval, pörkölt tökmaggal, chili pehellyel,zöld petrezselyem zölddel.
- Kínálj hozzá rusztikus, teljes kiőrlésű kenyeret.
Jó étvágyat!