Sütőtökös mascarpone torta

Sütőtökös mascarpone torta

Az idén szerettem volna sütőtököt is termeszteni a konyhakertben, a kísérletből egy (!) serkent a magasba az odaállított vasbeton hálóra. Elég fura volt a látvány ősszel, amikor már a levelek eltűntek: két körte alakú sütőtököcske lógott a betonhálón. Na, de mi legyen belőlük? Az egyiket megfőztük levesnek, (lsd korábbi bejegyzést, kurkumás, chilis sütőtökleves) és a másiknak a sorsa ez a torta lett:

Hozzávalók:

tortalap:

250 gr kekszmorzsalék, de legyen benne zabpelyhes keksz is.

50 gr teavaj

2 evőkanál barnacukor

töltelék:

500 gr Mascarpone sajt, lágyra keverve

150 gr barna cukor

1 szál vanília

3 tojás

200 gr sütőtök püré, (főtt sütőtök pürésítve)

tejszínhab

1/2 evőkanál sütőtök fűszerkeverék

sütőtök fűszerkeverék:

1 evőkanál őrölt fahéj

1 evőkanál őrölt gyömbér

½ evőkanál őrölt szerecsendió

½ evőkanál őrölt szegfűbors

½ evőkanál őrölt szegfűszeg

½ teáskanál őrölt zöld kardamom

Elkészítés:

  • Melegítsd elő a sütőt 165 fokra, keverd össze a tortalap hozzávalóit, és nyomkodd bele a sütőformába. Mixereld selymesre a mascarpone sajtot a cukorral, add hozzá a vaníliát, (a kikapart magjait), a tojásokat, és adj neki még egy kört a mixerrel.
  • Öntsd a töltelék 1/3-át a sütőformákban lévő alapra, majd tedd hozzá a maradék töltelékhez a pürésített sütőtököt a fűszerekkel együtt, és jól keverd össze.
  • Öntsd az elkészült pürét a sütőformába,  és egy spatulával egyengesd el.
  • Süsd 35-40 percig, amíg a közepe megsül, egy beleszúrt késsel ellenőrizd. Szobahőmérsékleten hűtsd ki, és hűtőben 2-3 óráig hűtsd, de a legjobb egy éjszakán át (ha kibírod).
  • Egy kanál (vagy kettő) tejszínhabbal a tetején tálald. Élvezzétek az ősz finom adományát!

Jó étvágyat!