Az idén szerettem volna sütőtököt is termeszteni a konyhakertben, a kísérletből egy (!) serkent a magasba az odaállított vasbeton hálóra. Elég fura volt a látvány ősszel, amikor már a levelek eltűntek: két körte alakú sütőtököcske lógott a betonhálón. Na, de mi legyen belőlük? Az egyiket megfőztük levesnek, (lsd korábbi bejegyzést, kurkumás, chilis sütőtökleves) és a másiknak a sorsa ez a torta lett:
Hozzávalók:
tortalap:
250 gr kekszmorzsalék, de legyen benne zabpelyhes keksz is.
50 gr teavaj
2 evőkanál barnacukor
töltelék:
500 gr Mascarpone sajt, lágyra keverve
150 gr barna cukor
1 szál vanília
3 tojás
200 gr sütőtök püré, (főtt sütőtök pürésítve)
tejszínhab
1/2 evőkanál sütőtök fűszerkeverék
sütőtök fűszerkeverék:
1 evőkanál őrölt fahéj
1 evőkanál őrölt gyömbér
½ evőkanál őrölt szerecsendió
½ evőkanál őrölt szegfűbors
½ evőkanál őrölt szegfűszeg
½ teáskanál őrölt zöld kardamom
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 165 fokra, keverd össze a tortalap hozzávalóit, és nyomkodd bele a sütőformába. Mixereld selymesre a mascarpone sajtot a cukorral, add hozzá a vaníliát, (a kikapart magjait), a tojásokat, és adj neki még egy kört a mixerrel.
- Öntsd a töltelék 1/3-át a sütőformákban lévő alapra, majd tedd hozzá a maradék töltelékhez a pürésített sütőtököt a fűszerekkel együtt, és jól keverd össze.
- Öntsd az elkészült pürét a sütőformába, és egy spatulával egyengesd el.
- Süsd 35-40 percig, amíg a közepe megsül, egy beleszúrt késsel ellenőrizd. Szobahőmérsékleten hűtsd ki, és hűtőben 2-3 óráig hűtsd, de a legjobb egy éjszakán át (ha kibírod).
- Egy kanál (vagy kettő) tejszínhabbal a tetején tálald. Élvezzétek az ősz finom adományát!
Jó étvágyat!