Svéd húsgolyó vörös áfonyadzsemmel

Svéd húsgolyó vörös áfonyadzsemmel

Itt van egy igazi svéd klasszikus. De nem ám olyan, amit az Ikeában kaphatsz, ez a recept nemrég elnyerte Svédország legjobb "köttbullar"-ja címet. Mindig aktuális, de karácsony tájékán kiváltképp, mert nem hiányozhat a klasszikus svéd "Julbord"-ról (Karácsonyi svédasztal) Ime:

Hozzávalók:

Húsgolyó:

3/4 dl zabpehely

1 evőkanál kukoricakeményítő

1,5 dl főzőtejszín

400 gr kevert darálthús, sertés, de finomabb a marha

1 fej előre dinsztelt hagyma

1 db tojás

1 teáskanál só

1 dl marhahúsleves

1/2 teáskanál őrölt feketebors

1/2 teáskanál worchesterszósz

2-3 szál sáfrány

Barnaszósz:

1 dl marhahúsleves

1,5 dl főzőtejszín

1 e.k. méz

Tálalás:

4-6 e.k. vörösáfonya dzsem

12-14 db egészben főtt burgonya, kisebb szemek

4 csipet aprított friss petrezselyem

Elkészítés:

Elkészítés:

Keverd össze a zabpelyhet, burgonyalisztet és a tejszínt, hagyd megdagadni kb. 10-15 percig. Dinszteld meg az aprított hagymát olivaolajban.

Add hozzá a többi hozzávalót, és keverd össze alaposan, ha túl híg, keverj hozzá zsemlyemorzsát. Evőkanállal vegyél ki apró gombócnak való mennyiségeket, és formálj gombócokat, serpenyőben lassú tűzön süsd meg, rázogatva, forgatva, minden oldalát ropogósra sütni.

A kiszedett húsgolyók után a serpenyőben mardt ízekre önts 1 dl marhahúslevest, ha nincs saját lassú tűzön fött, jó lesz a kockából készített ia, de vigyázz mert a kocka nagyon sós! Én mindig elteszek 2-3 dl-es tárolókban a húslevesből, lefagyasztva, ez ilyenkor aranyat ér. A húsleves a serpenyőben lévő összes maradék ízt feloldotta, jöhet 1-2 dl főzőtejszín, allandó kevergetés mellet forrald, ha kell (mindig kell) sürítsd pl. arrowroot-tal (a legjobb, legegészségesebb sürítőanyag), vagy rizsliszttel, az nem csomósodik ha kis szitából rázogatod bele. Én mézet is szoktam beletenni, jól illik hozzá az enyhe édeskés íz.

Tálald egészben főtt burgonyával, 1-2 evőkanál vörösáfonya dzsemmel (lingonsylt), a húsgolyókat nyakonöntve a finom szósszal. A 14 éves kamasz fiam nyelte mint kacsa a nokedlit, és csak mormogta, húúú Ez nagyom finom....Jó étvágyat!