Szalonnás, Gombás Rizstál

Szalonnás, Gombás Rizstál

Kimondottan könnyű elkészíteni, és ha valakinek gyorsan kell, mert farkaséhes, hát akkor ez a laktató egytálétel pont a megfelelő recept. Még az is előfordulhat, hogy van otthon minden hozzávaló, legalábbis annak, aki szokott ázsiait összedobni vacsira.

Hozzávalók:

2 dl gomba, szárított vagy friss

250 g húsos erdélyi hasalja szalonna, bacon darabok

2 ek olaj

3 szelet friss gyömbér

3 ek világos szójaszósz

1 ek sötét szójaszósz

1 ek cukor

1,5-2 dl víz, gombalé vagy húsleves alaplé

8 dl főtt rizs, kb. 350 g

1 szál újhagyma

 

Elkészítés:

  • Ha szárított gombát szeretnél használni, ne feledd el jó előre beáztatni forró vízben, legalább 2 órát. A legegyszerűbb, ha előző este beáztatod. Jól nyomkodd ki belőle a vizet, mielőtt összedarabolod. Az áztatóvizet ne dobd ki! Ha friss gombát használsz, csak szeleteld fel kockákra.
  • Készítsd el az erdélyi húsos hasalja szalonnát, vagdosd össze kockákra.
  • Hevíts 2 ek olajat közepes hőfokra a serpenyőben/wokban, süsd meg a gyömbér darabkákat picit barnára. Add hozzá a szalonnát, emeld a hőt alatta, kevergetve süsd meg a szalonna darabokat barnára. Dobd hozzá a gombát is, és sütögesd kevergetve még 2 percig.
  • Vedd le a hőt és öntsd hozzá a 3 ek világos szójaszószt, az 1 ek sötét szójaszószt (ez adja a szép szinét), az 1 ek cukrot és 1,5-2 dl vizet, vagy a gombaáztató vizet, de lehet húsleves alaplé is, akár kockából. Keverd, és tekerd fel a hőt alatta, hogy felforrjon, majd csökkentsd a hőt megint, fedd le és hagyd lassan rotyogni 10 percig, amíg a húsos szalonna megpuhul.
  • Ezután add hozzá a főtt rizst, keverd alaposan össze, és alacsony-közepes hőfokon sütögesd, amíg a rizs kissé száraznak látszik, de még van alatta finom szaft!
  • Szórd , meg aprított újhagymával és tálald.

Jó étvágyat!

forrás: https://thewoksoflife.com/2018/10/mushroom-rice-bowl-pork-belly/