Tahinis Lencsefőzelék Római köménnyel

Tahinis Lencsefőzelék Római köménnyel

A lencse finom, a lencse egészséges, a lencse úgy jó, ha megfelelően ízesítjük. És akkor nagyon finom. Nálunk, a téli időszakban rajta van a heti menün, és ez az arabos most a favorit variáció. Szomorú, hogy a magyarok nagy része csak szilveszterkor eszik lencsét, és akkor is csak a babonára hivatkozva. Mi azért esszük, mert, ha fantáziával van elkészítve, nagyon finom. Ez egy arab ihletésű izgalmas főzelék.

Hozzávalók:

Lencsefőzelék:

500 g zöld, vagy vörös lencse

50 g teavaj, sózatlan

2 evőkanál olíva olaj

2 gerezd fokhagyma, préselve

1 teáskanál római kömény, egész

4 dl aprított paradicsom (1 nagy konzerv)

1 dl koriander levél szárított (10 g)

0,5 dl tahini paszta, lásd lejjebb

2 evőkanál citromlé (1 közepes citrom kb)

só és bors

1 kicsi lilahagyma, vékony karikákra vágva

4 félkeményre főzött tojás

csipetnyi füstölt paprika, vagy

Sumach a tetejére szórva

Tahini:

100 g hántolt szezámmag

1 gerezd préselt/zúzott fokhagyma

1 csapott kávéskanál só

2-3 evőkanál olívaolaj

kb. 0,5 dl víz

frissen facsart citromlé

Elkészítés:

  • Kávédarálóban őröld meg a szezámmagot, majd egy tálba öntve add hozzá a zúzott fokhagymát, az olíva olajat, a sót, a vizet, és botmixer segítségével krémes állagúra turmixold. Citromlével ízesítsd.
  • Főzd meg a lencsét, kb. 30 perc alatt, alacsony hőfokon megfől puhára. Kövesd az útmutatót a csomagoláson, mert kölönböző fajtájú lencsék, különböző idő alatt puhulnak meg. Szűrd le és tedd félre.
  • Egy lábasban olvassz vajat, és öntsd rá az olíva olajat. Süsd a fokhagymát és a római köményt egy percig, közepes hőfokon.
  • Öntsd bele az aprított paradicsomot, (konzerv is jó), és a szárított koriander levelet, majd a lencsét. Keverve főzd egy percig.
  • Öntsd hozzá a tahinit, a citromlevet, a sót, és az őrölt feketeborsot. Főzd finoman, néha megkeverve öt percig.
  • Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá vizet.
  • Tálald forrón, tedd rá a hagyma karikákat, szórd meg szárított koriander levéllel. A főtt tojást helyezd mellé a tányérra és öntözd meg egy pár csepp szezámolajjal és egy csipetnyi füstölt fűszerpaprikával, vagy Sumach fűszerrel. Fogyaszd kenyérrel, ha eredeti élményre vágysz, akkor pita kenyérrel.

Jó étvágyat!

forrás: http://theviewfromgreatisland.com