Ettél már igazán ízletes oldalast? Egyszer, régen volt alkalmam Mallorca szigeten enni egy fennséges oldalast egy étteremben, ami csak ezt szolgálta fel. A nevük is az volt "Spare Ribs", Oldalas, ennyi. Semmi cicó, de azt az oldalast a mai napig fel tudom idézni a számban. Azóta, amatőr módra megpróbálom utánozni, több kevesebb sikerrel. A Család (a nagykörű) is eleget hallott erről, így hát megkértek, hogy készítsem el egy nagy (45 fő) szülinapi vacsora egyik fogásaként. De csak a fele oldalast engedték, hogy így mázasan készítsem, mert hátha valaki natúran szereti. Nem kellett volna, mert a végén majdnem összeverekedtek a mázas oldalasért, a natúrból meg egy sem fogyott el. Ez a Teriyaki oldalas megközelíti a mallorca-it, a lényeg a türelem, nem kell alkapkodni, sűrgetni, meg kell adni neki a sütési időt. Ne hagyd ki, meg kell kóstolnod!
Hozzávalók:
só és bors
20 g kínai ötfűszer keverék
2 kg oldalas, lehetőleg egészben
2 teáskanál szezámmag, díszítésként
újhagyma, petrezselyem díszítésként
250 ml szójaszósz, világos
250 ml narancslé
60 ml hoisin szósz
50 ml ketchup
50 ml rizsecet
1 teáskanál chili pehely
2 gerezd fokhagyma, préselve
15 g őrölt gyömbér
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 150 (!) fokra.
- Keverj össze sót, borsot és a kínai ötfűszer keveréket egy kis tálban. Dörzsöld be az oldalas darabokat ezzel a keverékkel, majd helyezd el szép sorban egy egy tepsiben, de csak egy rétegben, majd süsd 2 órát.
- Az utolsó 30 percben kend rá a teriyaki szószt, és amikor kész, akkor a hús szinte magától leválik a csontról.
- Amíg a hús sül, készítsd el a teriyaki szószt: egy lábasban keverd össze a szója szószt, a narancslevet, a hoisin szószt, a ketchupot, a rizs ecetet, a chilit, a fokhagymát és a gyömbért, és közepes hőfokon forrald fel, majd a hőt csökkentve, sűrítsd kb. 20 percig.
- Közvetlen a tálalás előtt kend be újra az oldalasokat a teriyaki mázzal, és grillezd a grill fokozaton 5-8 percig, vagy amíg szép sötétbarna mázat/kérget kap.
- Ha eddig egyben sütötted az oldalast (célszerű), akkor egy éles késsel most vágd adagokra, általában kettő csonttal, ha húsosabb, akkor csontonként.
- A tányérra porciózás után is leöntheted a teriyaki szósszal, szórd meg szezámmaggal és valami friss levélfűszerrel, petrezselyemmel, újhagymával, vagy korianderrel.
Jó étvágyat!