Teriyaki Mázas Oldalas

Teriyaki Mázas Oldalas

Ettél már igazán ízletes oldalast? Egyszer, régen volt alkalmam Mallorca szigeten enni egy fennséges oldalast egy étteremben, ami csak ezt szolgálta fel. A nevük is az volt "Spare Ribs", Oldalas, ennyi. Semmi cicó, de azt az oldalast a mai napig fel tudom idézni a számban. Azóta, amatőr módra megpróbálom utánozni, több kevesebb sikerrel. A Család (a nagykörű) is eleget hallott erről, így hát megkértek, hogy készítsem el egy nagy (45 fő) szülinapi vacsora egyik fogásaként. De csak a fele oldalast engedték, hogy így mázasan készítsem, mert hátha valaki natúran szereti. Nem kellett volna, mert a végén majdnem összeverekedtek a mázas oldalasért, a natúrból meg egy sem fogyott el. Ez a Teriyaki oldalas megközelíti a mallorca-it, a lényeg a türelem, nem kell alkapkodni, sűrgetni, meg kell adni neki a sütési időt. Ne hagyd ki, meg kell kóstolnod!

Hozzávalók:

só és bors

20 g kínai ötfűszer keverék

2 kg oldalas, lehetőleg egészben

2 teáskanál szezámmag, díszítésként

újhagyma, petrezselyem díszítésként

250 ml szójaszósz, világos

250 ml narancslé

60 ml hoisin szósz

50 ml ketchup

50 ml rizsecet

1 teáskanál chili pehely

2 gerezd fokhagyma, préselve

15 g őrölt gyömbér

 

Elkészítés:

  • Melegítsd elő a sütőt 150 (!) fokra.
  • Keverj össze sót, borsot és a kínai ötfűszer keveréket egy kis tálban. Dörzsöld be az oldalas darabokat ezzel a keverékkel, majd helyezd el szép sorban egy egy tepsiben, de csak egy rétegben, majd süsd 2 órát.
  • Az utolsó 30 percben kend rá a teriyaki szószt, és amikor kész, akkor a hús szinte magától leválik a csontról.
  • Amíg a hús sül, készítsd el a teriyaki szószt: egy lábasban keverd össze a szója szószt, a narancslevet, a hoisin szószt, a ketchupot, a rizs ecetet, a chilit, a fokhagymát és a gyömbért, és közepes hőfokon forrald fel, majd a hőt csökkentve, sűrítsd kb. 20 percig.
  • Közvetlen a tálalás előtt kend be újra az oldalasokat a teriyaki mázzal, és grillezd a grill fokozaton 5-8 percig, vagy amíg szép sötétbarna mázat/kérget kap.
  • Ha eddig egyben sütötted az oldalast (célszerű), akkor egy éles késsel most vágd adagokra, általában kettő csonttal, ha húsosabb, akkor csontonként.
  • A tányérra porciózás után is leöntheted a teriyaki szósszal, szórd meg szezámmaggal és valami friss levélfűszerrel, petrezselyemmel, újhagymával, vagy korianderrel.

Jó étvágyat!