A név “Tex-Mex” tulajdonképpen a Texas-Mexican Railway (vasútvonnal) beceneve. Ez egy tipikus határmenti keveredés a két kultúra két féle főzési szokásainak. Mindkét oldal adta a magáét, és ebből alakult ki, nem is olyan régen a Tex-Mex fűszerezés, ételkészítési módszer. A bennszülött indiánok, a spanyol hódítók és az angolszász bevándorlók ételkultúrája olvadt össze, amely ma az egész Egyesült Államoban közkedvelt. Összetevői: chili, paprika, gyömbér, bors, római kömény, hagymapor, fokhagymapor, kakukkfű, oregano.
Felhasználási javaslat: Tex-Mex ihletésű ételek, babot, kukoricát tartalmazó fogások, tortillas, taquitos, sajtos ételek, marha- és sertéshúsos ételek általános fűszerezésére, ízesítésére használjuk.
Hol használják?: Amerikai Egyesült Államok, Mexikó