A finoman fűszerezett csirke nagyszerűen ízkombinációt ad a bazsalikommal, hiszen a fűszernövény onnan származik, használják vagy 10.000 éve arrafelé. Ez egy gyors ebéd elkészítéséhez kiváló választás, wokban, serpenyőben egyaránt. A 15 éves kamasz fiam követeli a heti háromszori ázsiai főtt ételt, mostanában minél erősebb, annál jobb. Hát igen, ez a nevelés, erőltetés nélkül. Akinek volt szerencséje Thaiföldre utazni találkozhatott vele, mert ott ez a „csirkepaprikás”, de aki meg még nem járt arrafelé, kóstoljon bele egy kicsit Thaiföldbe ezen fogáson keresztül.
Hozzávalók:
2-3 evőkanál földimogyoró olaj
450-500 g csontozott csirkecomb, vagy csirkemell
2 kisebb hagyma aprítva
4 gerezd fokhagyma, aprítva, préselve
3 db friss piros vagy zöld thai chili mozsában összezúzva
2 evőkanál jó minőségű halszósz
2 evőkanál sötét szójaszósz
2 evőkanál barna nádcukor
egy jó maréknyi friss (thai) bazsalikom levél
½ teáskanál őrölt fehérbors
250 g Jázmin rizs
Elkészítés:
Elkészítése:
- Hevíts fel kicsi földimogyoró olajat a wokban/serpenyőben, és ha megelelelően forró, dobd bele a csirkedarabokat, és wok lapáttal keverkgetve, forgatva süsd 5 percig, mindaddig, amíg aranybarnára nem sül. Tedd félre, hagyd az olajat lecsurogni.
- Forrósítsd fel újra a wokot/serpenyőt egy kis olajjal, tedd bele a hagymát, a fokhagymát, sütögesd kevergetés mellet kb. 3 percig, barnára pirítva.
- Öntsd vissza a csirkedarabokat, a chilivel, önts rá halszószt, szója szószt és cukrot. Magas hőfokon, keverés mellet süsd kb 5-8 percig, amíg a csirke teljesen átsül. Keverd bele a bazsalikom leveleket, süsd, míg a levelek megfonnyadnak.
- Tálald azonnal jó minőségű jázmin rizzsel.
Jó étvágyat!