Thai zöldcurrys húsgolyó, kókusztejes szószban

Thai zöldcurrys húsgolyó, kókusztejes szószban

Sokan sütöttünk már klasszikus svéd húsgolyót, de ha nem is, akkor az IKEA-ban biztosan kóstoltuk. Ez a fogás sok-sok új ízt visz a laposabb skandináv ízvilághoz. Egy nagyszerű étel, főleg azoknak, akik ismerkednek a thaiföldi konyha ízeivel.

Hozzávalók:

Húsgolyó:

2 db tojás

200 ml zabpehely

500-600 gramm darált hús

1 púpos teáskanál őrölt gyömbér

1 evőkanál zöld thai curry paszta

2 evőkanál thai halszósz

1 teáskanál nádcukor

1 marék friss koriander zöldje, vagy petrezselyem

2 gerezd fokhagyma, finomra szeletelve, vagy

1 evőkanál fokhagyma granulátum

1 teáskanál himalájai só

3 szál friss újhagyma, vagy 1 kisebb vöröshagyma apróra vágva

2 evőkanál kókuszolaj

Szósz:

400 ml kókusztej

2 evőkanál zöld thai curry

2-3 lime leve, vagy egy nagyobb citrom leve

4 adagnyi Basmati rizs

Elkészítés:

  • Egy dagasztótálban keverd össze a tojásokat, a zabpelyhet és a tejet. Hagyd állni 5-10 percig, hadd duzzadjon a zabpehely. Add hozzá a darált húst, a gyömbért, curry pasztát, a halszószt, a koriander zöldjét (ha nem találsz, akkor petrezselyem zöldje i megteszi), a cukrot, a sót, a fokhagymát és a zöldhagymát (apróra vágott hagyma is jó lesz, ha nincs zöldhagyma kéznél). Alaposan gyúrd össze, szépen egyenletesre, mindenhová jusson mindenből.
  • Formálj, kicsit kisebb, mint egy golflabda nagyságú gombócokat, és olajon, közepes hőfokon, egy serpenyőben süsd meg őket. Az a jó ha nem érnek össze, mert rázogatva, könnyebben meg tudod sütni őket minden oldalon, nagyjából 3-4 percig, türelmesen, rázogatva, szépen finoman, hogy ne essenek szét. Ha nem fér bele egyszerre, süsd ki őket két turnusban.
  • Vedd ki a serpenyőből a húsgombócokat, és a maradék zsiradékhoz, pörcökhöz öntsd a kókusztejet és a zöld curry pasztát, kevergetve, kapargatva, hogy minden értékes, égett darab a szószba vegyüljön.
  • Tedd vissza a szószba a húsgolyókat, próbáld egy rétegben elrendezni. Lassan fortyogva főzd még 7-8 percig, amíg a húsgolyók átfőttek, egyszer-kétszer átfordítani őket nem árt.
  • Facsard rá a lime/citromlevet, ha kell sózd, borsozd, ízlés szerint. Tálald forró, főtt Basmati vagy Jázmin rizsen.

 

Jó étvágyat!

forrás: www.melskitchencafe.com