Itt az ősz, és sokan szeretjük a sütőtököt, levesben, vagy akár süteményben, mindenesetre egészséges. De most nem a Kárpát Medencéből választottam receptet, egy kicsit távolabbról, Thaiföldről. Más, mint a megszokott, de milyen finom! Próbáld ki bátran!
Hozzávalók:
3 evőkanál kókuszolaj
1 vöröshagyma, aprítva
4 gerezd fokhagyma, szeletelve, vagy
1 evőkanál szárított fokhagymaszelet
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér, vagy
1 teáskanál őrölt gyömbér
2 evőkanál piros thai currykrém
3 csésze zöldségleves alaplé, (akár kockából is)
400 gramm sütőtök, kockára vágva
400 ml kókusztej
1 lime leve, vagy egy fél citrom leve
¼ teáskanál himalájai só
¼ teáskanál őrölt feketebors
szárított korianderlevél a tálaláshoz
vagdalt, pörkölt földimogyoró a tálaláshoz
Hogyan készítsd el?
Hevíts fel egy serpenyőt/wok-ot közepes hőmérsékletre, majd add hozzá a kókuszolajat. Ha elolvadt, dobd bele a hagymát, a fokhagymát egy kicsi sóval, és jól keverd meg. Főzd addig, amíg a hagyma üvegessé válik, ez kb. 5 perc, állandó keverés mellett. Most kell hozzáadni a reszelt gyömbért, a piros thai curry krémet, keverd, mindaddig, míg a krém feloldódik. Főzd tovább a curry-t és a hagyma keveréket, állandóan kevergetve. Öntsd bele az alaplevet és a sütőtök darabokat.
Tegyél fedőt a lábasra, emeld meg a hőmérsékletet közepesre, és főzd mindaddig, amíg a sütőtök meg nem fő, kb. 20 percig.
Mihelyt a sütőtök puha, öntsd a a puhára főzött hozzávalókat a mixerbe, és nyomd neki, amíg az állaga selymes, és pürés nem lesz.
Öntsd vissza az edénybe, és alacsony hőmérsékleten tartva add hozzá a kókusztejet, a citromlevet, a sót, a borsor és keverd állandóan.
10 percig főzd, kóstold, és tálald egy kis friss koriander levéllel, vagy ha az nincs, akkor petrezselyem levéllel, és durván összetört földimogyoróval.
forrás: How Sweet is it.com