Thaiföldi sütőtökleves

Thaiföldi sütőtökleves

Itt az ősz, és sokan szeretjük a sütőtököt, levesben, vagy akár süteményben, mindenesetre egészséges. De most nem a Kárpát Medencéből választottam receptet, egy kicsit távolabbról, Thaiföldről. Más, mint a megszokott, de milyen finom! Próbáld ki bátran!

Hozzávalók:

3 evőkanál kókuszolaj

1 vöröshagyma, aprítva

4 gerezd fokhagyma, szeletelve, vagy

1 evőkanál szárított fokhagymaszelet

1 teáskanál frissen reszelt gyömbér, vagy

1 teáskanál őrölt gyömbér

2 evőkanál piros thai currykrém

3 csésze zöldségleves alaplé, (akár kockából is)

400 gramm sütőtök, kockára vágva

400 ml kókusztej

1 lime leve, vagy egy fél citrom leve

¼ teáskanál himalájai só

¼ teáskanál őrölt feketebors

szárított korianderlevél a tálaláshoz

vagdalt, pörkölt földimogyoró a tálaláshoz

Hogyan készítsd el?

Hevíts fel egy serpenyőt/wok-ot közepes hőmérsékletre, majd add hozzá a kókuszolajat. Ha elolvadt, dobd bele a hagymát, a fokhagymát egy kicsi sóval, és jól keverd meg. Főzd addig, amíg a hagyma üvegessé válik, ez kb. 5 perc, állandó keverés mellett. Most kell hozzáadni a reszelt gyömbért, a piros thai curry krémet, keverd, mindaddig, míg a krém feloldódik. Főzd tovább a curry-t és a hagyma keveréket, állandóan kevergetve. Öntsd bele az alaplevet és a sütőtök darabokat.

Tegyél fedőt a lábasra, emeld meg a hőmérsékletet közepesre, és főzd mindaddig, amíg a sütőtök meg nem fő, kb. 20 percig.

Mihelyt a sütőtök puha, öntsd a a puhára főzött hozzávalókat a mixerbe, és nyomd neki, amíg az állaga selymes, és pürés nem lesz.

Öntsd vissza az edénybe, és alacsony hőmérsékleten tartva add hozzá a kókusztejet, a citromlevet,  a sót, a borsor és keverd állandóan.

10 percig főzd, kóstold, és tálald egy kis friss koriander levéllel, vagy ha az nincs, akkor petrezselyem levéllel, és durván összetört földimogyoróval.

forrás: How Sweet is it.com