Tom Kha, Thai leves egyszerűen

Tom Kha, Thai leves egyszerűen

A Tom Kha egy hagyományos Thai leves, élvezzük akár egy homokos tengerparton, vagy egy hűvös téli estén a kanapéra kuporodva. A kókusztej fantasztikus leves hozzávaló, szinte bármilyen levesben el tudom képzelni, de ha kiegészítem gyömbérrel, chilivel, fokhagymával, hát akkor mennyei. Ez a recept nagyszerűen egyszerű, még úgy is könnyen elkészítheted, hogy délután ötkor érsz haza fáradtan, és fél hétre kész a vacsi.

Hozzávalók:

A leves:

400 ml kókusztej

400-600 ml csirkehús leves (kockából?)

1 teáskanál barna nádcukor

2 db (40 g) thai citromnád (van aki citromfűnek hívja, pedig az egészen más)

1 lilahagyma

2 fehérrépa, hámozva, Julienne-re vágva

2 db chili paprika, ha túl erős, ereket, magokat ki!

1 lapos evőkanál őrölt gyömbér

3 db kaffir lime levél, ha nincs akkor friss citromfa levél is megteszi

Darabos hozzávalók:

500-600 g kicsontozott csirkecomb, vagy az unalmasabb csirkemell

100 g gomba, pl. barna champignon

3 evőkanál halszósz

½ konzerv bébi kukorica (vagy kukoricaszemek)

1 evőkanál citromlé

1 kis marék petrezselyem zöldje (vagy koriander)

100 g félbevágott koktélparadicsom

Elkészítés:

Na, akkor vágj bele:

  • Keverd össze a kókusztejet, a csirkehús levest, a sót, a cukrot, a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért, a citromnádat, a kaffir lime leveleket, a chili szószt és főzd fel lassú tűzön, és hagyd fortyogni legalább 15 percig.
  • Szűrd le az egészet, nem kellenek a darabos hozzávalók. Ha keményen préseled ki a darabos hozzávalókat a szűrőn át, talán több ízt tudsz átvinni a levesedbe.
  • A leszűrt léhez add hozzá a darabos hozzávalókat, a csirkedarabokat, a gombát, a bébi kukoricát (ha van, ha nincs akkor konzerv kukoricát). Öntsd hozzá a halszószt, a reszelt citromhéjat, és főzd lassú tűzön, amíg a csirkehús megfő.
  • Add hozzá a petrezselyemzöldjét (koriander zöldje kellene igazából, ha van) a félbevágott koktélparadicsomokat, és a citromlevet. Kóstold, és egyensúlyozd ki saját ízlésednek megfelelően az édes-savanyú-sós ízt, ízlelőbimbóid szerint.
  • Tálald forrón, de ha marad kicsi másnapra, meg fogsz lepődni mennyire finomak az összeérett ízek akkorra.

Jó étvágyat!