Egy fekete mungó bab féle, fekete héja eltávolítva, néha, tévesen fekete lencsének nevezik. Krémes, fehér színű, sokkal selymesebb ízű, mint az egész, fekete bab. Héjatlanul nem kell előáztatni, azonnal főzhető. Sokszor lisztté őrlik, és különféle panírban, palacsintatésztában hasznosítják. Indiai eredetű, tekintélyes mennyiségeket termesztenek belőle itt, de Pakisztánban is fő tápláléknak számít.
Felhasználási javaslat: egészben főzve, héjasan, héjtalanul köretnek. Indiában a Dal készül belőle, egész szemekből, de felezettekből is. Különféle panírok alapanyaga, Idli-Dosa panír, amiben 1 rész Urid Dal-t, 2 rész rizslisztet használnak. Dél-Indiában fontos alapanyaga a Papad-nak, ami a dél-Indiai Papadum (laposkenyér, lebbencs).
Melegen ajánlott cukorbetegnek a fogyasztása, mert rendkívül tápláló.