Ki hitte volna, hogy a vaníliát ily módon is lehet sikerrel párosítani. Az édeskésebb sertéshúson kimondottan finom lett, a körte ízharmóniával együtt egy biztos sikerpáros. A köret hozzá parádés. Dió, vadrizs, jobbnál jobb kombinációk. Ez a fogás felkerül a visszatérő menük közé, az biztos.
Hozzávalók:
Sertés szüzpecsenye:
3 evőkanál teavaj
3 db körte, hámozott, negyedelt
500 g Sertés szüzpecsenye, 2-3 cm vastag szeletekben
1 dl finomliszt
1 dl húsleves
1 dl jó minőségű almalé
1 dl főzőtejszín
1 szál Bourbon Vanília rúd
só és bors
Diós Vadrizs köret:
1 dl dióbél, durvára darabolva
0,5 dl almalé
3 dl húsleves alaplé
1 evőkanál vaj
0,5 dl Vadrizs, Indiánrizs
1 dl hosszúszemű rizs
só és bors
Elkészítés:
- Sózd és borsozd a sertéshúst bőségesen, forgasd lisztbe, és tedd félre.
- Egy tapadásmentes serpenyőben olvassz vajat (vagy olajat), közepes/magas hőfokon. Süsd a körteszeleteket kissé barnára minden oldalon, és vedd ki a serpenyőből.
- Helyezd a sertés szüzpecsenyéket a serpenyőbe, hagyd mindkét oldalukat 2-2 percig sülni. Vedd ki, és tedd félre.
- Keverd össze az alaplevet, vagy a maradék csirkehúslevest, a tejszínt és hagyd, hogy az összes finomság feloldódjon a serpenyőből. (Deglaze). Forrald fel, kapard bele a vanília magokat a kettévágott vanília rúdból, majd a rudat is dobd bele. Forrald, míg felére redukálod a térfogatát, ez 4 percig tart.
- Tedd vissza a körtéket, a sertés szüzpecsenyéket a serpenyőbe (a húst az aljára), az összegyűjtött levekkel együtt. Főzd sűrűbbre, 4-6 percig, de gondolj arra, hogy a szósz sűrűsödni fog, amikor leveszed a hőről.
- Sózd, borsozd ha kell, tálalás előtt. Tálald a Diós Vadrizses körettel.
- A diós vadrizs elkészítése: pörköld meg a durvára összevagdosott diót közepes hőfokon 6 percig.
- Forralj almalevet, húslevest egy kis vajjal, add hozzá a rizskeveréket. Fedd le, csökkentsd a hőt, és hagy lassan főni 25 percig, vagy addig, amíg a leve teljesen elpárolgott.
- Díszítsd a pörkölt dióval.
Jó étvágyat!
forrás: www.cuisineathome.com,