Néha, igaz nem sokszor, de szeretek hús nélküli napokat tartani, és nem csak böjt idején . Ezt a fogást kimondottan szeretem, mert a zöldségeket szezonálisan cserélgethetem. Ha brokkoli van, akkor azzal, ha cukkini, akkor azzal, de a szárzelleres is a kedvencem a karakán íze miatt. Na, az sem mellékes, hogy 15 perc alatt elkészíthető, ez sokat nyom a latba. Na de lássunk hozzá:
Hozzávalók:
3-4 szál szárzeller, angol zeller, karikázva
1 evőkanál növényi olaj
200 g 3 mm-es rizstészta
150 g friss gomba, szeletelve
2 evőkanálnyi friss, finomra aprított gyömbér
2 evőkanálnyi Gochujang chili paszta
2 evőkanálnyi világos Szójaszósz
1 evőkanálnyi Chinkiang Balzsamecet
- Tégy fel sózott vizet egy közepesen nagy fazékba. Forrald fel, majd add hozzá a választott zöldséget: szárzeller, brokkoli, cukkini, ceruzabab, zsenge borsó hüvelyestől, vagy más zöldség. Főzd, vagy ahogy mondják a Franciák: blansírozd 3 percig, öblíts le hideg vízzel, szűrd le és tedd félre.
- A rizstésztát tedd hideg vízbe, forrald fel, és azonnal vedd le a tűzről, öblítsd le hideg vízzel. Ha egy teáskanálnyi szezámolajat csöpögtetsz rá, akkor nem áll össze, nem ragad annyira egymáshoz.
- Tedd fel a serpenyőt a tűzre közepes hőfokra, dobd bele az aprított gombát a gyömbérrel együtt. Süsd, amíg a gomba aranybarna lesz, ez 5-6 perc alatt kész.
- Kanalazd bele a Gochujang pasztát és keverd össze alaposan, hogy mindenhol bevonja a gombát.
- Add hozzá a Szárzellert is, alaposan átkeverve mindent.
- Öntsd a Szójaszószt és a Chinqkiang ecetet is hozzá, keverd jól össze, majd zárd el a hőt.
- Adagold a rizstésztát a tányérokra, és kanalazd a gombás-zelleres keveréket rá.
Jó étvágyat!
forrás: https://pickledplum.com/spicy-vegan-sichuan-noodles/