A hagyományok és a babonák erős, mélyen gyökerező népszokások, és jobb, ha mi is beállunk a sorba, nehogy valami olyan történjen velünk, ami miatt bosszankodunk. Újévi malac fogyasztása ilyen. Csak egy bökkenő van ezzel, sajnálom a picíny kis bébi malackákat, el sem kezdték az életüket, és máris...Kínában, Dél-kelet Ázsiában is van egy ilyen újévi hiedelem: tésztát kell fogyasztani a folytonosságért, a hosszú életért. Nos, e kettő hiedelem ötvözete remek választás/alternatíva lehet a Szilveszteri menühöz.
Hozzávalók:
Csülökleves:
450 g Somen tészta
1 kg sertés csülök
1 evőkanál rizsecet
25 g őrölt gyömbér
40 g thai citromnád/citromfű
1 teáskanál feketebors, egész
1 nagyobb hagyma négyelve
1 evőkanál nádcukor
100 g apróhagyma karikák ropogósra sütve
3 evőkanál szeletelt, sült fokhagyma szeletek
3 evőkanál halszósz
só
Díszítés:
340 g mungóbab csíra
340 g mungóbab csíra
maréknyi apróhagyma karikák ropogósra sütve
Elkészítés:
- Tedd a csülköt egy lábasba, öntsd rá az ecetet, és öntsd fel vízzel, hogy ellepje a csülköt, forrald fel, forrald 10 percig, amíg sok hab jelenik meg a tetején, majd vedd le a tűzről és jól öblítsd el a csülköt hideg vízben. Ne maradjon rászáradt hab rajta, ha van, dörgöld le.
- Tedd fel a csülköt a többi leves hozzávalóval, öntsd fel 1,5-2 liter vízzel, és lassú tűzön főzd 1 1/2 órát, amíg a hús teljesen megpuhul. Sózd, ha kell.
- Főzzd ki a Somen tésztát az útmutató szerint.
- Tégy egy kis tésztát, mungóbab csírát a tányérokba, merj rá levest, (a citromnádat ne tálald), és porciózd ki a csülköt minden tányérba. Díszítsd újhagyma karikákkal, petrezselyemzölddel, vagy ropogósra sült apróhagyma karikákkal.
Jó étvágyat!
forrás: http://angsarap.net