Vietnami csirkét bármikor csinálhatnák a kamasz fiunknak, annyira szereti. Könnyen elbűvöl a gyömbéres, karamelles íz világ. Nemrégen egy olyan vendégünk volt, aki még soha nem evett mást, mint magyar ételeket, no, ja, a milánói makarónit is ide sorolta. „Nem erről volt szó” mondogatta, amikor a vietnámi csirkét az asztalra tettük, és mivel éhes volt, addig-addig kerülgette a villájával, míg megkóstolta. „Húú, ez finom”, és több szó nem esett az étel származásáról, csak a tányér ürült ki.
Hozzávalók:
2 evőkanál barnacukor
3-4 evőkanál növényi olaj
1/2 vöröshagyma
3 cm hosszú friss gyömbér, vagy
1 púpos evőkanál őrölt, szárított gyömbér
2 gerezd fokhagyma
személyenként 1-2 csirke felsőcomb
3 evőkanál thai halszósz
himalájai só
1/4 evőkanál őrölt feketebors
1/2 evőkanál chilipehely
1 zöldhagyma a tálaláshoz
Elkészítés:
Hogyan készítsd el?
Készíts karamellt, egy kisebb lábasba tégy 2 evőkanál barnacukrot, 1 evőkanál vízzel, és forrald el a vizet (keverni nem szabad), amikor szép aranybarna lett, óvatosan adj hozzá 2 evőkanál vizet (vigyázz, óvatosan, mert fröcsköl!), és tartsd melegen, mert különben beleköt az edénybe.
Egy serpenyőben, (egy Wok még jobb), hevíts fel repce vagy napraforgó olajat, dobd bele a finomra vágott hagymát, a gyufára vágott, hámozott gyömbért, és egy percig pirítsd, majd dobd bele a szeletelt fokhagyma gerezdeket, és pirítsd még egy fél percig. Ha kész, szűrőkanállal szedd ki a a hagymát, gyömbért és a fokhagymát, és tedd félre.
Helyezd a serpenyőbe az bőrözött, zsírtalanított csirke felső combokat, és süsd mindkét oldalukon 2-2 percig, abban az olajban, amiben az előző hozzávalókat sütötted. Öntsd rá a karamellt, és a 3 evőkanálnyi halszószt, egy csipetnyi sóval sózd meg, fél teáskanálnyi őrölt fekete borssal borsozd meg (a frissen őrölt a legjobb), és szórd meg egy teáskanálnyi chili pehellyel, ha szereted a csípőset, akkor ízlés szerint. Forgasd jól bele a csirkecombokat, csökkentsd a hőt közepesre, és süsd, 2-3 percenként megforgatva, 15-20 percig.
Szórd bele a félretett pirított hagymát, gyömbért és a fokhagymát, és folytasd a sütést még 2-3 percig.
Tálald rizzsel, a serpenyőben maradt mártással a tetején, és szórd meg zöldhagyma aprított szárával.
Adapted from Fine Cooking Magazine