Vietnami gyömbéres, karamellás csirkecombok

Vietnami gyömbéres, karamellás csirkecombok

Vietnami csirkét bármikor csinálhatnák a kamasz fiunknak, annyira szereti. Könnyen elbűvöl a gyömbéres, karamelles íz világ. Nemrégen egy olyan vendégünk volt, aki még soha nem evett mást, mint magyar ételeket, no, ja, a milánói makarónit is ide sorolta. „Nem erről volt szó” mondogatta, amikor a vietnámi csirkét az asztalra tettük, és mivel éhes volt, addig-addig kerülgette a villájával, míg megkóstolta. „Húú, ez finom”, és több szó nem esett az étel származásáról, csak a tányér ürült ki.

Hozzávalók:

2 evőkanál barnacukor

3-4 evőkanál növényi olaj

1/2 vöröshagyma

3 cm hosszú friss gyömbér, vagy

1 púpos evőkanál őrölt, szárított gyömbér

2 gerezd fokhagyma

személyenként 1-2 csirke felsőcomb

3 evőkanál thai halszósz

himalájai só

1/4 evőkanál őrölt feketebors

1/2 evőkanál chilipehely

1 zöldhagyma a tálaláshoz

Elkészítés:

Hogyan készítsd el?

Készíts karamellt, egy kisebb lábasba tégy 2 evőkanál barnacukrot, 1 evőkanál vízzel, és forrald el a vizet (keverni nem szabad), amikor szép aranybarna lett, óvatosan adj hozzá 2 evőkanál vizet (vigyázz, óvatosan, mert fröcsköl!), és tartsd melegen, mert különben beleköt az edénybe.

Egy serpenyőben, (egy Wok még jobb), hevíts fel repce vagy napraforgó olajat, dobd bele a finomra vágott hagymát, a gyufára vágott, hámozott gyömbért, és egy percig pirítsd, majd dobd bele a szeletelt fokhagyma gerezdeket, és pirítsd még egy fél percig. Ha kész, szűrőkanállal szedd ki a a hagymát, gyömbért és a fokhagymát, és tedd félre.

Helyezd a serpenyőbe az bőrözött, zsírtalanított csirke felső combokat, és süsd mindkét oldalukon 2-2 percig, abban az olajban, amiben az előző hozzávalókat sütötted. Öntsd rá a karamellt, és a 3 evőkanálnyi halszószt, egy csipetnyi sóval sózd meg, fél teáskanálnyi őrölt fekete borssal borsozd meg (a frissen őrölt a legjobb), és szórd meg egy teáskanálnyi chili pehellyel, ha szereted a csípőset, akkor ízlés szerint. Forgasd jól bele a csirkecombokat, csökkentsd a hőt közepesre, és süsd, 2-3 percenként megforgatva, 15-20 percig.

Szórd bele a félretett pirított hagymát, gyömbért és a fokhagymát, és folytasd a sütést még 2-3 percig.

Tálald rizzsel, a serpenyőben maradt mártással a tetején, és szórd meg zöldhagyma aprított szárával.

 

Adapted from Fine Cooking Magazine