Igaz, már találkozhattatok Pho leves variációkkal itt a receptek között, de mégis úgy döntöttem, hogy ezt is megmutatom. Hogy miért, mert egyszerű és nagyszerű. Lépésről lépésre képekkel, el sem lehet rontani. Tehát, mindenki, aki még nem kóstolta a vietnamiak zászlós húslevesét, ugorjon neki. Még azt sem hozhatja fel mentségül, hogy hűűű, de bonyolult. Tehát:
Hozzávalók:
2 db nagyobb vöröshagyma
10 cm hosszú gyömbérdarab
2 db fahéjrúd
2 egész csillagánizs
3 db szegfűszeg
2 teáskanál koriander mag egész
1-1,2 liter szűrt húsleves (maradék)
1 evőkanál Szójaszósz, világos
1 evőkanál halszósz
3 db sárgarépa, darabokban
250 g marhahús, tarja vagy felsál
200 g rizstészta
3 szál újhagyma
1 chili paprika (vagy zöld erős, magyar)
1-2 db lime, vagy citrom
2-3 dl mungóbab csíra
2 dl friss koriander vagy petrezselyem zöldje
vagy/és bazsalikom, menta, vagy mix
Csípős szósz pl. Sriracha szósz a tálaláshoz
Elkészítés:
- Készítsd el a hagymát és a gyömbért, a hagymát pucold, majd negyedeld. A gyömbért hámozd és hosszában negyedeld.
- Pirítsd meg a hagymát és a gyömbért magas hőfokon, kb 5 percig mindkét oldalukon, mindaddig, míg égett kérget képez a sütés.
- Szárazon pirítsd meg a fűszereket, a fahéjrudat, a csillagánizst, a szegfűszeget és a koriander szemeket a lábasban állandó keverés mellett, úgy 1-2 percig, közepes hőfokon. Ha érzed a felszabaduló illatokat a keverés közben, akkor már jó.
- Öntsd a lábasba (a fűszerekre) a húslevest, a szójaszószt, a halszószt, az aprított sárgarépát, és a megpirított hagymát, gyömbért.
- Fedd le, és hagyd rotyogni, miután felforrt. 30 perc elegendő, hogy az aromák összeérjenek alaposan.
- A marhahúst tedd a mélyhűtőbe 15 percre. Amíg az alaplé fől, addig a műanyagfóliába tekert marhahúst jegeld le a mélyhűtőben. A hús szélei eddigre kezdenek keményedni, de a közepe nem fagy át, és ez a cél. Ennek az az értelme, hogy könnyebb lesz szép, vékony szeleteket szelni a húsból, és nem nyeklik-nyaklig ide-oda a késed alatt.
- Vágd vékony szeletekre a húst, nem árt ha van egy éles késed, úgy könnyebb. A szálakkal keresztben szeleteld, és ne legyen vastagabb 1/2 centinél. Ha kész, takard le a fóliával, és tedd hűtőbe a felhasználásig.
- Főzd meg a rizstésztát az útmutató szerint. Ez általában 1 perc a vékony tésztánál, és 2-4 perc a vastagabbaknál. Szűrd és öblítsd át hideg vízben. AÍ tészta azonnal kezd összeállni, tehát: vagy kiporciózod most, vagy valami olajjal megöntözöd, hogy ne álljon össze.
- Készítsd el a többi hozzávalót, aprítsd össze az újhagymát, a chili paprikát, vágd félbe a lime-ot, készítsd ki a mungóbab csírát egy tálba, durvára aprítsd fel a zöld koriander/petrezselyem leveleket és ha használsz más zöldfűszereket, akkor azokat is. Helyezd az asztalra, hogy mindenki kiszolgálhassa magát.
- Szűrd le az alaplevet. A szilárd darabok nem kellenek, a leszűrt levet tedd vissza a tűzre, hevítsd fel épphogy forrásig, de ne forrald fel. A lének forrónak kell lennie, hogy megfőzze a vékony hússzeleteket.
- A kiporciózott tésztára tégy nyers hússzeleteket, egyenletesen, vékonyan elhelyezve, hogy a forró lé megfőzze a szeleteket. Kanalazd rá a forró levet, bőven ellepve a tésztát és a húst.
- A hús szinte azonnal megfől, így tálald a vendégeknek, akik kedvükre szedhetnek a többi hozzávalóból maguknak.
Jó étvágyat!
forrás: www.thekitchn.com