Vörös Selymes Sajttorta

Vörös Selymes Sajttorta

Általában nem szeretem a túl kirívó színű ételeket, valami mesterséges, ártalmas összetételű színezék jut eszembe. Ez nem olyan, van a természetben jóízű, természetes színezék is: bodzabogyó (borszínezék), cékla, kurkuma vagy a jó öreg paprika. Nos, ez a torta a céklától ilyen gyönyörű, és bevallom, étvágygerjesztőnek is találom. Persze benne van minden finomság, vanília, kakaó, tejszín és minden, ami finom, de csak mértékkel fogyasztva. A gyerekek kedvence lesz, ha megsütöd.

Hozzávalók:

Sajtkrém töltelék:

250 g sajtkrém

100 g kristálycukor

2 tojás

egy csipetnyi só

1 dl tejföl

1 dl tejszín

1 vanília rúd (Madagaszkári Bourbon)

1/2 teáskanál vanília kivonat

Piskóta tészta:

300 g finomliszt

150 g kristálycukor

2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, vagy karobpor

1 1/2 teáskanál foszfátmentes sütőpor

1 teáskanál só

2 nagyobb tojás

3 dl növényi olaj

2 dl zsíros tej

3 evőkanál céklapor

1 1/2 teáskanál vanília kivonat

1 1/2 teáskanál desztillált ecet

Bevonó krém:

250 g sajtkrém, szobahőmérsékletű

100 g teavaj, szobahőmérsékletű

300 g porcukor

1 vanília rúd (Madagaszkári Bourbon)

Díszítés (tetszőleges):

faragott fehér vagy étcsokoládé

kakaópor

A sajtkrém töltelék készítése:

  • Melegítsd elő a sütőt 170 C-ra. Bélelj ki egy kerek piskóta sütő formát alufóliával, sorosan minden oldalát borítva. Az aljára egy kör alakút tégy, így könnyebb lesz bélelni. Helyezd a piskótaformát egy nála nagyobb sütőedénybe.
  • Forralj fel egy edénnyi vizet a sajtkrém készítéséhez.
  • Egy nagyobb keverőtálban verd fel a sajtkrémet selymes állagúra, add hozzá a cukrot, és dolgozd el benne. Dobd bele a tojásokat, egyesével, mindegyiket alaposan elkeverve. Most jön bele a tejföl, a zsíros tejszín és a vanília rúd kikapart belseje. Dolgozd el simára az egészet.
  • Öntsd bele a bélelt piskótaformába az krémet, és tedd a sütőedénnyel együtt sütő közepére. A sütőedénybe öntsd bele a forró vizet, úgy, hogy félig ellepje a piskótaformát.
  • Süsd az előmelegített sütőben 45-50 percig, amíg megszilárdul. Hűtsd egy rácson, amíg teljesen kihűl, majd tedd a mélyhűtőbe a piskóta formaval együtt 4 órára, hogy teljesen megszilárduljon.

A piskóta készítése:

  • Melegítsd elő a sütőt 180 C-ra. Vajazz és lisztezz két 25 cm átmérőjű tortasütő formát. Béleld ki az aljukat kerekre vágott sütőpapírral. Tedd félre.
  • Egy nagyobb edényben keverd össze a lisztet, a cukrot, a kakaót, a sütőport és a sót. Egy másik edényben verd fel a tojásokat, az olajat, a zsíros tejet, a céklaport, a vanília kivonatot és az ecetet. Keverd a nedves keveréket a szárazba, és egy kézi mixerrel verd fel alaposan, közepes fordulaton, amíg szép sima krémes állagot nem kapsz. Oszd el egyenletesen a két formába öntve.
  • Süsd 30-35 percig, vagy amíg a beleszúrt hústű tisztán jön ki. Kivétel után hagyd pihenni 10 percig. Vedd ki a piskótákat formákból és hűtsd ki rácsokra téve.

A bevonó krém elkészítése:

  • Egy nagyobb edényben verd fel a sajtkrémet és a vajat, közepes fordulaton. Öntsd bele a porcukrot és a vanília magokat, vagy a kivonatot. Addig mixereld, amíg szép, selymes állagot nem kapsz.

A torta összeállítása:

  • Helyezz egy vörös piskótaréteget a tortatálcára. Vedd ki a mélyhűtőből a sajtkrémet, vedd ki a formából, és helyezd a piskótatésztára, majd a másik piskótatésztát a sajtkrémre. Alakítsd szépre a kerek formát, ha kell vágj belőle ott, ahol kilóg.
  • Egy cukrász kenőkéssel kenj a krémből vékony réteget a tetejére és az oldalára a tortának. Tedd hűtőbe 30 percig. Vedd ki a hűtőből és kend meg újra a krémmel, ha úgy gondolod, díszítsd faragott csokival, vagy más tortadíszítővel.

Jó étvágyat!

forrás: Erin's Food Files