Általában nem szeretem a túl kirívó színű ételeket, valami mesterséges, ártalmas összetételű színezék jut eszembe. Ez nem olyan, van a természetben jóízű, természetes színezék is: bodzabogyó (borszínezék), cékla, kurkuma vagy a jó öreg paprika. Nos, ez a torta a céklától ilyen gyönyörű, és bevallom, étvágygerjesztőnek is találom. Persze benne van minden finomság, vanília, kakaó, tejszín és minden, ami finom, de csak mértékkel fogyasztva. A gyerekek kedvence lesz, ha megsütöd.
Hozzávalók:
Sajtkrém töltelék:
250 g sajtkrém
100 g kristálycukor
2 tojás
egy csipetnyi só
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 vanília rúd (Madagaszkári Bourbon)
1/2 teáskanál vanília kivonat
Piskóta tészta:
300 g finomliszt
150 g kristálycukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, vagy karobpor
1 1/2 teáskanál foszfátmentes sütőpor
1 teáskanál só
2 nagyobb tojás
3 dl növényi olaj
2 dl zsíros tej
3 evőkanál céklapor
1 1/2 teáskanál vanília kivonat
1 1/2 teáskanál desztillált ecet
Bevonó krém:
250 g sajtkrém, szobahőmérsékletű
100 g teavaj, szobahőmérsékletű
300 g porcukor
1 vanília rúd (Madagaszkári Bourbon)
Díszítés (tetszőleges):
faragott fehér vagy étcsokoládé
kakaópor
A sajtkrém töltelék készítése:
- Melegítsd elő a sütőt 170 C-ra. Bélelj ki egy kerek piskóta sütő formát alufóliával, sorosan minden oldalát borítva. Az aljára egy kör alakút tégy, így könnyebb lesz bélelni. Helyezd a piskótaformát egy nála nagyobb sütőedénybe.
- Forralj fel egy edénnyi vizet a sajtkrém készítéséhez.
- Egy nagyobb keverőtálban verd fel a sajtkrémet selymes állagúra, add hozzá a cukrot, és dolgozd el benne. Dobd bele a tojásokat, egyesével, mindegyiket alaposan elkeverve. Most jön bele a tejföl, a zsíros tejszín és a vanília rúd kikapart belseje. Dolgozd el simára az egészet.
- Öntsd bele a bélelt piskótaformába az krémet, és tedd a sütőedénnyel együtt sütő közepére. A sütőedénybe öntsd bele a forró vizet, úgy, hogy félig ellepje a piskótaformát.
- Süsd az előmelegített sütőben 45-50 percig, amíg megszilárdul. Hűtsd egy rácson, amíg teljesen kihűl, majd tedd a mélyhűtőbe a piskóta formaval együtt 4 órára, hogy teljesen megszilárduljon.
A piskóta készítése:
- Melegítsd elő a sütőt 180 C-ra. Vajazz és lisztezz két 25 cm átmérőjű tortasütő formát. Béleld ki az aljukat kerekre vágott sütőpapírral. Tedd félre.
- Egy nagyobb edényben keverd össze a lisztet, a cukrot, a kakaót, a sütőport és a sót. Egy másik edényben verd fel a tojásokat, az olajat, a zsíros tejet, a céklaport, a vanília kivonatot és az ecetet. Keverd a nedves keveréket a szárazba, és egy kézi mixerrel verd fel alaposan, közepes fordulaton, amíg szép sima krémes állagot nem kapsz. Oszd el egyenletesen a két formába öntve.
- Süsd 30-35 percig, vagy amíg a beleszúrt hústű tisztán jön ki. Kivétel után hagyd pihenni 10 percig. Vedd ki a piskótákat formákból és hűtsd ki rácsokra téve.
A bevonó krém elkészítése:
- Egy nagyobb edényben verd fel a sajtkrémet és a vajat, közepes fordulaton. Öntsd bele a porcukrot és a vanília magokat, vagy a kivonatot. Addig mixereld, amíg szép, selymes állagot nem kapsz.
A torta összeállítása:
- Helyezz egy vörös piskótaréteget a tortatálcára. Vedd ki a mélyhűtőből a sajtkrémet, vedd ki a formából, és helyezd a piskótatésztára, majd a másik piskótatésztát a sajtkrémre. Alakítsd szépre a kerek formát, ha kell vágj belőle ott, ahol kilóg.
- Egy cukrász kenőkéssel kenj a krémből vékony réteget a tetejére és az oldalára a tortának. Tedd hűtőbe 30 percig. Vedd ki a hűtőből és kend meg újra a krémmel, ha úgy gondolod, díszítsd faragott csokival, vagy más tortadíszítővel.
Jó étvágyat!
forrás: Erin's Food Files