Ritkán eszünk marhahúst, és akkor is olyan recepteket választok, amibe nem kell sok. Valahogy nem bírja a gyomrom, viszont nagyon szeretem, és nem tudok ellenállni. Hát igen, Oscar Wilde: "Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem." Szóval a kevés marhahússal készült ételek közül nekem ez a kísértés. Az sem mellékes, hogy gyorsan elkészíthető, mindössze 20 perc! Egyáltalán nem szükséges marhahúsból elkészíteni, finom lesz sertés-, csirke- vagy más húsból is. Vegetáriánus ételt szeretnél? Hús helyett használj Tofu-t.
Tehát látogassunk el képzeletben Japánba.
Hozzávalók:
Yakisoba marhahús:
2 evőkanál földimogyoró wok-olaj
250 g marhahús (vagy más hús)
só és bors
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál reszelt gyömbér
400 g vegyes zöldség aprítva
1/2 friss piros paprika (pl. kápia)
2 friss újhagyma
200 g instant wok tészta, főzve, lecsöpögtetve
6-8 evőkanál Yakisoba szósz
2-3 evőkanál tésztafőző lé
csipetnyi szezámmag
csipetnyi chili pehely
1 teáskanál szezám olaj
Yakisoba Wok szósz:
3 evőkanál Osztriga szósz
1 evőkanál világos szójaszósz
1 evőkanál barna cukor
1 evőkanál szezám olaj
só, ízlés szerint (vigyázat, a szójaszósz is sós!)
pár tekerés feketebors
Elkészítés:
- Hevítsd fel olajat a serpenyőben/wokban. Dobd bele a csíkokra vágott húst, süsd pár percig, sózd, borsozd. Szedd ki egy tányérra, és tedd félre.
- Önts olajat a serpenyőbe/wokba és süsd meg a fokhagymát, gyömbért alacsony hőfokon, majd süsd meg az aprított zöldségeket (káposzta, lila káposzta, kelkáposzta, sárgapépa, brokkoli, zöldborsó, vagy más, ami éppen van otthon), a piros paprikát, az újhagymát magas hőfokon, de ne égesd meg. Sózd, borsozd. Kevergetve addig süsd, amíg félig készre sütögetted, maradjon "al dente", kicsit ropogós. Öntsd vissza a húst, keverd alaposan össze.
- Öntsd hozzá az előre kifőzött, és jól lecsöpögtetett tésztát, kevergetve süsd pár percig.
- Öntsd rá a Yakisoba szószt, löttyints hozzá egy kis tésztafőző levet (pár evőkanálnyit). Kevergetve süsd, amíg a tésztát és minden más hozzávalót jól bevonja a szósz.
- Tálald melegében. A maradék hűtőben tárolandó, és felmelegítve három napig fogyasztható.
- Díszítsd szezámaggal, chili pehellyel és pár csepp szezám olajjal.
Yakisoba szósz elkészítése:
- Az összes hozzávalót egy tálban keverd jól össze.
Jó étvágyat!
forrás: sandraseasycooking.com