Yakisoba Sülttészta

Yakisoba Sülttészta

Egy klasszikus japán tésztás étel, sertéshússal és szezonális zöldségekkel készítve. A lényeg és az íz a szószban rejlik. Készíthető Wokban, nagyobb Serpenyőben, sőt vastagaljú tepsiben is, a lényeg, hogy legyen elég hely a hozzávalók gyors mozgatására, mert viszonylag hamar elkészíthető. Egy pár egyszerű szabályt be kell tartani, de különben pofonegyszerű elkészíteni. A lényeg:

  1. Ne készítsd túl sok hozzávalóból, mert különben fől a tészta és nem sül. A tészta legyen jól lecsöpögtetve mielőtt hozzáadod a Yakisoba-hoz. Így lesz a tészta kissé ropogós. Ha még ropogósabbra szeretnéd a tésztát, akkor előbb süsd meg külön, és csak azután tedd hozzá a Yakisoba-hoz.
  2. Én úgy szeretem a zöldségeket, ha van egy kis ellenállásuk (al dente). A keményebb zöldségeket süsd először, a lágyabbakat később add hozzá.
  3. A kifőtt tésztát öntözd meg olíva olajjal, és alaposan lazítsd fel, és így add hozzá a Yakisoba-hoz.

Hozzávalók:

Yakisoba:

1/2 vöröshagyma, aprítva

1 sárgarépa, julienne-re vágva

3-4 db Shiitake gomba, szeletelve

2 szál újhagyma

4 nagyobb káposztalevél

300 g bacon szalonna, aprítva

2 evőkanál olaj

Frissen őrölt Feketebors

400-500 g Somen tészta

4-6 evőkanál Yakisoba szósz

 

Yakisoba szósz:

2 teáskanál cukor

2 teáskanál világos Szójaszósz

2 teáskanál Osztrigaszósz

4 teáskanál Worcestershire Sauce

 

Elkészítés:

  • Keverd össza a hozzávalókat a Yakisoba szószhoz, tedd félre. A szárított Shiitake gombákat az utasításnak megfelelően áztad be vízbe, hagyd őket duzzadni.
  • Vágd fel az újhagymát 5 cm darabokra, majd hosszában felezd el. A sárgarépát vágd Julienne-re, szeleteld fel az áztatott Shiitake gombákat. Vágd össze a káposzta zöld részeit, de ne túl apróra.
  • A Serpenyőben vagy a Wokban hevíts olajat közepesen magas hőfokra. Süsd meg a húsdarabokat/szeletkéket aranybarnára. Ne maradjon rózsaszín a húsos része a baconnak.
  • Dobd hozzá az aprított vöröshagymát és a sárgarépát, süsd 1-2 percig.
  • Add hozzá a káposztát és süsd tovább 1-2 percig, amíg majdnem puha a káposzta.
  • Végül add hozzá az újhagymát és a Shiitake gombát is. Süsd még egy percig, borsozd meg feketeborssal.
  • Az alaposan fellazított tésztát tedd a Serpenyő/Wok közepébe, csökkentsd a hőt alatta közepesre. Egy konyhacsipesszel keverd alaposan össze a hozzávalókat a tésztával. Figyeld, hogy a tészta ne ragadjon vagy égjen oda az edényhez, állandóan kevergesd, így süsd rövid ideig, 1-2 percig.
  • Öntsd hozzá a Yakisoba szószt, keverd jól össze a konyhacsipesszel.
  • Tálald egy tálban nagy kupacban, a tetejére szórj aprított újhagymát, és tálald melegében.

Jó étvágyat!

forrás: http://www.justonecookbook.com/yakisoba