A Zhugra úgy gondoljunk, mit egy pesztóra. A keverék fűszerei ugyan szárítottak, de mindig a friss, péppé zúzott chilipaprikához, és a zöldfűszerekhez adjuk. Eredete Yemen, de a yemeni zsidók meghonosították Izraelben, ahol gyorsan népszerű lett. Van zöld Zhug, ekkor zöld chili paprika a fő hozzávaló, és van vörös Zhug, amikor friss piros chili paprikával készítik. Szinte minden falafel árus kínál Zhug-ot is, mint szósz a falafeléhez. Ha tejföllel keverjük, akkor fantasztikusan finom mártogató szószt kapunk falatkáinkhoz, grillezett húsainkhoz, húsgolyóinkhoz. Tartalmaz a chilin kívül római köményt, kardamomot, koriandert.
Felhasználási javaslat: Grillezett húsok, cukkini, padlizsán, burgonyás ételek, hamburger, tacos, burritos, szendvics, humusz ízesítésére. Készre főzött levesekhez kanalazzunk egy kicsit, keverjük paradicsompürével, hogy egy finom, más fajta mártogató szószt kapjunk. Rizzsel, quinoával keverve egzotikus étel.
Hol használják?: Yemen, Izrael