Zöld thai currypaszta

Zöld thai currypaszta

Thaiföldön sok currypaszta létezik, zöld, piros, csípős, penang, massaman, stb. Az egyik legfontosabb a thai ételekben viszont a zöld currypaszta. Nálunk kapható kész állapotban is, de ha kedved támad, akkor mégiscsak a házi készítésű a legfinomabb, legfrissebb. Ime a recept:

Hozzávalók:

1 ek koriandermag

1 tk római kömény

1 tk feketebors

6 db friss zöld chilipaprika apróra vágva

2 szál thai citromnád, kiklopfolva, aprítva

30 gramm korianderlevél, szárított

5 db friss kaffir lime levél, aprítva

1 lime leve

1 ek gyömbér, őrölt

1 csokor újhagyma fehér szára apróra vágva

2-3 gerezd fokhagyma összezúzva, vagy

1 ek fokhagymagranulátum

4 ek thai halszósz

30 gramm pálmacukor

Elkészítés:

Az első három hozzávalót, mérsékelt tűzön, 1 percig kevergetve sütjük, hogy az ízeket fokozzuk, felszabadítsuk. A pirított hozzávalókat kihűtjük, és a többivel együtt elvegyítjük egy tálban.  Ezt egy kávédarálóban összepürésítjük kisebb adagokra bontva, majd a megőrölt adagokat összekeverjük, és a felhasználásig egy csavaros tetejű edényben a hűtőben tároljuk a felhasználásig. Hosszan, több hétig, akár hónapig is eltartható.