Thaiföldön sok currypaszta létezik, zöld, piros, csípős, penang, massaman, stb. Az egyik legfontosabb a thai ételekben viszont a zöld currypaszta. Nálunk kapható kész állapotban is, de ha kedved támad, akkor mégiscsak a házi készítésű a legfinomabb, legfrissebb. Ime a recept:
Hozzávalók:
1 ek koriandermag
1 tk római kömény
1 tk feketebors
6 db friss zöld chilipaprika apróra vágva
2 szál thai citromnád, kiklopfolva, aprítva
30 gramm korianderlevél, szárított
5 db friss kaffir lime levél, aprítva
1 lime leve
1 ek gyömbér, őrölt
1 csokor újhagyma fehér szára apróra vágva
2-3 gerezd fokhagyma összezúzva, vagy
1 ek fokhagymagranulátum
4 ek thai halszósz
30 gramm pálmacukor
Elkészítés:
Az első három hozzávalót, mérsékelt tűzön, 1 percig kevergetve sütjük, hogy az ízeket fokozzuk, felszabadítsuk. A pirított hozzávalókat kihűtjük, és a többivel együtt elvegyítjük egy tálban. Ezt egy kávédarálóban összepürésítjük kisebb adagokra bontva, majd a megőrölt adagokat összekeverjük, és a felhasználásig egy csavaros tetejű edényben a hűtőben tároljuk a felhasználásig. Hosszan, több hétig, akár hónapig is eltartható.