Már régóta tudom, és tapasztalom, hogy az igazi finom csirkehúst legalább egy éjszakán át pácolni kell. Kipróbáltam már sokféle receptet a pácra, és most a legfinomabb 7 receptből mutatom az hetediket, az utolsót. Használd ki a nyarat és a finom friss fűszernövényeket, attól lesz igazán finom ez a pác. Használjuk azokat a fűszereket, amelyeket szeretünk, vagy éppen van kéznél, nincs kőbe vésve semmi. Télen a szárított fűszerekkel is finomat lehet készíteni. Mindegy, hogy grillezed, sütöd sütőben vagy kemencében, a pácolás a lényeg. Az adja meg az alapízt.
Hozzávalók:
1 dl olíva olaj
1 citrom leve és a lereszelt héja
1 friss ág Rozmaring, kb 10 cm hosszú
1 friss ág Zsálya, kb 10 cm hosszú
1 kis csokor friss Petrezselyemlevél
1 kis csokor friss Kapor
3 gerezd Fokhagyma, préselve
1/2 teáskanál Chili pehely
Elkészítés:
- Készítsd el a páclevet (marinádot) az összes hozzávalóból, aprítsd alaposan össze a friss fűszernövényeket, jól keverd össze, és egy vastag, tépőzáras műanyag zacskóba helyezd a csirkehúst, majd öntsd rá a páclevet, zárd le légmentesen, és jól masszírozd meg a húsokat, hogy mindenhová jusson a pácléből. Tedd hűtőbe egy éjszakára.
- Ha több alkalomra szeretnél előkészíteni húst, akkor a húshoz arányosan növeld a pác alapanyagok mennyiségét, és tedd a zacskózott adag hús adagokat azonnal a mélyhűtőbe. Használat előtt, előző este vedd ki a mélyhűtőből, és hagyd az éjszaka alatt kiengedni, ezalatt szépen pácolódik.
- Sütőben/kemencében készített csirke: Vedd ki a csirkehúst a zacskóból, és a maradék páclevet hígítsd fel 2 evőkanál olíva olajjal, keverd jól össze, és sütés közben kenegesd ezzel a páclével. Hevitsd a sütőt 215 C fokra, süsd a csirkehúst egy sekély tepsiben 10 percig, majd fordítsd meg a húst, és süsd még 10-20 percig. Ha kész, vedd ki és takard le alufóliával, és hagyd a húst pihenni 5-10 percig mielőtt tálalod és szeleteled.
- Grillezett csirkehús: Vedd ki a csirkehúst a zacskóból, és a maradék páclevet hígítsd fel fél deci olíva olajjal, keverd jól össze, ezzel kell kenegetni a sütés alatt a húsokat. Amikor a faszén már fehéren izzik (türelem!), helyezd a csirkehús darabokat a rácsra. Állandó felügyelet mellett süsd át a húst, mindkét oldalán. Itt is az az ideális, ha a készre grillezett húst letakarva hagyod állni 5-10 percig.
- Tálald főtt rizzsel, zöldségkörettel.
Jó grillezést, partizást!