Megjöttek a fagyok, gyorsan leszüreteltük a kiskertből a még viruló zöldségeket, előkaptunk egy fagyasztott falusi csirkemellet, és némi tanakodás után előkaptuk a wok-ot, és a ragyogó őszi napsütésben a nyári konyhában ezt készítettük belőle. Nagyon finom lett, még a kamasz fiunk is agyon dicsérte, márpedig akkor finom…
Hozzávalók:
250 g Basmati rizs
300-400 g csirkemell
1 szál szárzeller
2 kisebb lilahagyma
4 gerezd fokhagyma, vagy
1 ek fokhagymapor
2 cm hámozott, szeletelt friss gyömbér, vagy
1 ek gyömbérpor
2 marék friss ceruzabab, vajon elődinsztelve
1 kisebb cukkini apróra szeletelve
1 marék csíkokra vágott friss káposzta
1 tk chilipehely
0,75 dl sötét szójaszósz
0,75 dl világos szójaszósz
0,5 dl thaiföldi halszósz
1 ek étkezési keményítő
2 tk barna nádcukor
0,5 dl földimogyoró olaj, Wok olaj a sütéshez
pár szál petrezselyem zöldje
Elkészítés:
- A csíkokra vágott csirkemellet forgasd bele a szójaszószokba, a halszószba és az étkezési keményítőbe, tedd félre, amíg a többi hozzávalót elkészíted.
- A felhevített oliva olajban pirítsd meg a hagymát, add hozzá a chilit, a gyömbért és a fokhagymát, mérsékelt tűzön pirítsd egy fél percig.
- Add hozzá a csirkemellet, és süsd szép barnára, ez úgy 2-3 perc lehet, nem kell teljesen megsütnöd, mert még a zöldségekkel is sül. Állandóan kevergesd/forgasd. A vége felé szórd bele a cukrot, hadd karamelizálódjon.
- Beleöntheted a cukkinit, a szárzellert és a káposztát, forgatva süsd tovább még 2-3 percig, de ne süsd túl a zöldségeket, hadd maradjanak egy picit ropogósak, úgy a finom.
- A végére add hozzá az elődinsztelt ceruzababot, forgasd át még egy párszor, és így melegében kanalazd rá a Basmati rizsre, szórd meg frissen vágott petrezselyem zölddel, és tálald.
Jó étvágyat!