Zöldséges csirke Basmati rizzsel

Zöldséges csirke Basmati rizzsel

Megjöttek a fagyok, gyorsan leszüreteltük a kiskertből a még viruló zöldségeket, előkaptunk egy fagyasztott falusi csirkemellet, és némi tanakodás után előkaptuk a wok-ot, és a ragyogó őszi napsütésben a nyári konyhában ezt készítettük belőle. Nagyon finom lett, még a kamasz fiunk is agyon dicsérte, márpedig akkor finom…

Hozzávalók:

250 g Basmati rizs

300-400 g csirkemell

1 szál szárzeller

2 kisebb lilahagyma

4 gerezd fokhagyma, vagy

1 ek fokhagymapor

2 cm hámozott, szeletelt friss gyömbér, vagy

1 ek gyömbérpor

2 marék friss ceruzabab, vajon elődinsztelve

1 kisebb cukkini apróra szeletelve

1 marék csíkokra vágott friss káposzta

1 tk chilipehely

0,75 dl sötét szójaszósz

0,75 dl világos szójaszósz

0,5 dl thaiföldi halszósz

1 ek étkezési keményítő

2 tk barna nádcukor

0,5 dl földimogyoró olaj, Wok olaj a sütéshez

pár szál petrezselyem zöldje

 

Elkészítés:

  • A csíkokra vágott csirkemellet forgasd bele a szójaszószokba, a halszószba és az étkezési keményítőbe, tedd félre, amíg a többi hozzávalót elkészíted.
  • A felhevített oliva olajban pirítsd meg a hagymát, add hozzá a chilit, a gyömbért és a fokhagymát, mérsékelt tűzön pirítsd egy fél percig.
  • Add hozzá a csirkemellet, és süsd szép barnára, ez úgy 2-3 perc lehet, nem kell teljesen megsütnöd, mert még a zöldségekkel is sül. Állandóan kevergesd/forgasd. A vége felé szórd bele a cukrot, hadd karamelizálódjon.
  • Beleöntheted a cukkinit, a szárzellert és a káposztát, forgatva süsd tovább még 2-3 percig, de ne süsd túl a zöldségeket, hadd maradjanak egy picit ropogósak, úgy a finom.
  • A végére add hozzá az elődinsztelt ceruzababot, forgasd át még egy párszor, és így melegében kanalazd rá a Basmati rizsre, szórd meg frissen vágott petrezselyem zölddel, és tálald.

Jó étvágyat!