Sokan vannak, akik a nyers hal miatt nem merik kipróbálni a Sushit. Az igazat megvallva, én is (pedig imádom) gyanakvó vagyok a Magyarországon kapható tengeri halakkal szemben. Messze lakunk a tengertől, ez az igazság. A nyers hal csak mélyhűtve jut el hozzánk, és ha nem megbízható helyről vásároljuk, baj lehet belőle. A Sushi pedig nagy kulináris élvezet, a saját kamasz fiam is imádja, pedig ez nagy szó! Azt javaslom, készítsétek el zöldségekkel, tojásrántottával, tofuval. Nem bánjátok meg.
Hozzávalók:
1 doboz Sushi Készítő Szett, benne minden, amire szükséged lesz
1 db Sriracha Majonéz
Zöldségek: avokado, uborka, sárgarépa, stb
Japán omlett, és/vagy sült Tofu csíkok
Elkészítés:
A Rizs elkészítése:
- Öblítsd át a Sushirizst legalább kétszer bő vízben. Főzd meg az utasításnak megfelelően. Ragacsosnak kell lennie. Hagyd hűlni legalább 10-15 percig.
- Amikor kihűlt, szórd rá a Tamanoi Sushinoko ecetport (kevesebb adagot javaslok, mint a csomagon lévő ajánlás). Kóstold, és ha kellemesen édes-savanykás, akkor jó.
- Érdekesebbé teheted, ha a főzővízbe egy kis Céklaport öntesz, így rózsszín Sushirizst kapsz.
A Japán omlett (rántotta) elkészítése a Sushihoz
- Verj fel habosra 2 egész tojást, egy evőkanál Szójaszószt, egy kávéskanál barna Nádcukrot.
- Kis olajjal átfuttatott serpenyőbe öntsd bele, és nagyon alacsony hőfokon kezd el sütni, keverés nélkül. Egy idő után óvatosan emeld meg a szélét, és ha szépen egybemarad és elválik a serpenyőből, hajts rá egy kis sávot a tetejére, várj egy picit majd mégegy sávot hajts rá, és mégegyet, amíg az egészet feltekerted. Süsd a feltekert 3-4 cm széles 2-3 cm vastag omlettrudat mindkét oldalán még egy kicsit.
- A kész omlettet vágd hosszú csíkokra, és ezzel is töltsd a Maki gurigákat, vegyesen.
A Sushi Maki karikák készítése
- Helyezz egy réteg Vollpack műanyagot a Sushi készítő szőnyegre, majd erre helyezd a Nori alga lapot. A gyakorlottak Vollpack nélkül is készíthetik, de én szeretem, ha a szőnyegbe nem ragad bele a sushirizs a kitülemkedő végeknél.
- A Nori lap feléd eső felébe helyezd a sushirizst, és terítsd el egy kanállal (én két kanállal készítem, mert egymásról kapargatni kell a rizst) kb 6-8 cm széles sávban, majdnem a végekig.
- Szintén a feléd eső sushirizs felére helyezd a hosszú, vékonyra vágott töltelékeket (uborka, sárgarépa, avokado, sült tofu, keményre sütött japán tojásrántotta, kápia paprika, stb.
- Nyomj egy csík Sriracha Majonézt a tetejére, egy pár csepp vízzel nedvesítsd meg a Nori lap azon végét, amelyik záródni fog a tekercs körül, tehát a tőled legmesszebb eső részét. Tekerd fel viszonylag szorosra. Ezt gyakorolni kell, az első lehet hogy csúnyácska lesz, de a harmadikkal már a vendégek elé állhatsz.
- Használj egy nagyon éles kést, a szakácskés a legjobb, és vágd 3 cm hosszú hengerekre. A két végét tedd félre, azok nem tálalni valók. (Én a hűtőbe gyűjtöm őket, és később nassolgatok belőle).
- Tálald egy lapos valamin, sushi tál, kis vágódeszkák, stb. egy kis Sushi gyömbérrel, egy kiskanálnyi Wasabi pasztával, és egy kis tálban minőségi Szójaszósszal.
- Evés előtt a Wasabi pasztát keverjétek el a Szójaszószban, és ebben mártsátok meg a Maki gurigák mindkét felét.
Jó étvágyat!
inspirációk: greenevi.com, hipfoodiemom.com