A cukornád ecet a cukornádból kivont szirupból készítik, leggyakrabban a Fülöp-szigeti konyha használja. Nem túl erős, enyhe, mindössze 5% a savassága, érett, de ugyanakkor friss íz, nem édes, és nem annyira durva, kaparó, mint a desztillált ecetek. Elterjedt még a használata Louisiana-ban, Brazíliában, Indiában (sirka-nak nevezik), és Franciaországban is.
Felhasználási javaslat: curry-k ízesítésére, chutney-ket készítenek vele, savanyúságok, szószok készítéséhez elsőosztályú, édes-savanyú ételek alapvető savanyítója, hummusz-hoz, tejsodók adva, páclevekhez adva ideális, főleg csirke és sertéshúsok pácolásánál, ugyanis omlósabbá teszi a húst, ha egy éjszakán át pácoljuk ebben az ecetpáclében. Ezt adagolva az ételekbe, elkerülhető az erőszakos, szúrós ecetíz, szag. Salátaöntetekbe, sőt egy két loccsintás a gyümölcssalárára, friss marad, kevésbé oxidálódik, nem barnul a gyümölcs, és nem nyomja el a gyümölcs ízét.
Származási hely | Fülöp-szigetek |
---|---|
Töltő súly | 1 liter |
Minőségét megőrzi | 2026. jún. 7. |
Összetevők | cukornád ecet 50%, színezék E150c (karamell), |