A De Arbol Chilit úgy is nevezik, hogy "pico de parajo" madárcsőr, vagy "cola de rata" vagy patkányfarok. Hát igen, nekünk meg van a "macskapöcse" chili. A De Arbol a fásszerű törzséről kapta a nevét, spanyolul a De Arbol" azt jelenti, hogy Fásszerű. Vékony, 5-12 cm hosszú chilifajta, éretten szüretelik, amikor élénk pirosra érett. Erős fajta, határozott, kissé savas csípősséggel, kissé füstös jelleggel, természetes széna ízzel, mogyoró beütéssel. Érdekessége, hogy színéből csak kicsit veszit a szárítási folyamatban, továbbá, hogy jóval karakteresebb ízű a szárított, mint a friss De Arbol chili. Sok szakács ezt a fajtát nagyobb becsben tartja, mit a többi hasonlót, beleértve a Cayenne-t is, mert sok más aromát is tartalmaz, nemcsak csípősséget.
Felhasználási javaslat: Különleges felhasználása pl. ecetek, olajok ízesítése. Chilik, szószok, finom csípős szószok, salsa, leves, taco, sőt még az ázsiai Stir-Fry (Wokkozott) ételekben, vagy az indiai ételekben, Masalákban.
Próbáljuk ki a következőképpen: 1-2 darabot pirítsunk meg szárazon (de nem megégetni), dobjuk a mixerbe paradicsommal, hagymával, fokhagymával és egy kis citromlével, vízzel egy gyorsan elkészülő Salsa lesz belőle. Kitűnő mártogató asztali szósz grillezett húsok mellé.
Scoville skála értéke: 15.000-30.000
Érdekesség, jó tudni: A csípősségét a paprikáknak a Scoville Skálán határozzák meg. 0-tól egészen 16 millióig, a kápia paprika 0 a skálán, és a tiszta capsaicin pedig a maximum, a magyar hegyes erős paprika 500-1.500 a Scoville Skálán.
Származási hely | Mexikó |
---|---|
Minőségét megőrzi | 2025. márc. 30. |