A valódi borsok családjába tartozó fajta, mely a középkorban is népszerű volt, jóval értékesebbnek tartották, mint a feketeborsot. A termése tobozra emlékeztető, édeskés, fűszeres, karamellre emlékeztető ízű. Érett, csípős íze a feketeborshoz hasonló, de kifinomultabb, érdekesebb. Tartalmazza a "Piperlongumine" vegyületet, mely ráksejt ölő hatással bírhat, a kísérletek legalábbis ezt igazolják, a mellrákkal végzett laboratóriumi kísérletekben a Piprlongumine gátolta a rák és annak áttéteinek fejlődését hatásosan.
Felhasználási javaslat: Párolt ételekhez jól illik. Zöldséges, gyümölcsös ételekhez finomabb, mint a feketebors. Szószok készítésére kiváló. Felhasználás előtt mozsárban törjük össze.
Származási hely | Indonézia |
---|---|
Minőségét megőrzi | 2025. dec. 1. |
Latin Name | Piper longum |