A Kampot Bors ma már eredetvédett Kambodzsai Kampot térségből származó nem mindennapi Feketebors. Minőségét a különleges Terroir (talajviszonyok) adottságainak köszönheti, na meg annak, hogy az itt élő Borsfarmerek már a 13-ik század óta ezt a borsfajtát termesztik, így van némi tapasztalatuk miként kell ezt az Elsőosztályú Borsot előállítani. A szigorú minőségbiztosító szabályok miatt az éves termés meglehetősen csekély, ez visszatükröződik az árban is. Az éretlen borsszemeket kézzel szüretelik, és mivel a zöld borsszemeket nem lehet ebben a formában tárolni, ezért a Japán tradicionális fermentáló módszert alkalmazzák a tartósításra. Egy hónapnyi fermentálás után Fleur de Sel sóval sózzák. Jellegzetessége az intenzív friss, ugyanakkor szofisztikált, sós-édeskés aroma. A fermentált Kampot Bors olyan, mint a kaviár, elharapva, kirobban a gyümölcsös, enyhén pikáns íz. A Kampot Bors ültetvényeket rendszeresen ellenőrzi a KPPA Eco-Cert (Kampot Pepper Producers Association), és ha nem felel meg a magas követelményeknek a termelt minőség, akkor megvonják a jogot, hogy Kampot Bors néven értékesítsék a továbbiakban, így csak jóval olcsóbban kommerz Feketeborsként értékesíthetik.
Felhasználási javaslat: Nagyszerű a grillezett/sült húsra, halra. Tésztaételek, szószok, saláták és főtt ételek ízesítésére. Snack, sajtos stangli és sörkorcsolya kiváló fűszerezője.
Származási hely | Kambodzsa |
---|---|
Minőségét megőrzi | 2025. szept. 1. |
Összetevők | feketebors, fleur de sel só |